Propad českého průmyslu se hrozivě přibližuje 20 procentům

Praha – Průmyslová výroba se letos v červenci propadla meziročně o 18,2 procenta. Pokles byl tak ještě horší než v červnu, kdy výroba klesla o 11,8 procenta. Příliš dobře se nevedlo ani českému stavebnictví. Stavební produkce ve stálých cenách se meziročně snížila o 4,4 procenta po červnovém revidovaném zvýšení o 0,7 procenta. V červenci i nadále pokračoval pokles v pozemním stavitelství, naopak inženýrské stavby si udržely růst.

Zájem o auta a stroje navzdory šrotovnému zavedenému v několika evropských zemích, z čehož Česko významně těžilo, propadl o pětinu. Statistikám nepomohlo ani hutnictví a slévárenství. Produkce těchto odvětví meziročně klesla bezmála o třetinu. "V rámci celé struktury lze v těch červencových datech těžko hledat nějaké náznaky výraznějšího oživení," řekl ČT24 analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Prudký propad průmyslu se podepsal i na výši nezaměstnanosti. V červenci pracovalo ve výrobních podnicích o 12,9 procenta lidí méně než před rokem.

Průmysl a stavebnictví v červenci klesaly (zdroj: ČT24)

To nejhorší by už ale Česko mohlo mít za sebou, shodují se ekonomové. „Očekáváme, že v příštích měsících bude produkce ještě klesat, ale propad by již neměl přesáhnout 15 procent. Během čtvrtého kvartálu se bude situace postupně zlepšovat. V celém roce 2009 proto počítáme v průměru s propadem průmyslu kolem 12,5 procenta,“ prognózuje ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.