Krize připravila Harvard o 10,9 miliardy dolarů

Cambridge – Zbrklé jednání a riskantní investice připravily nadační fondy americké Harvard University o 10,9 miliardy dolarů. Podobně je na tom i další významná americká univerzita Yale, jejíž nadační fondy za poslední rok prodělaly 6,9 miliardy dolarů. Informaci přineslo dnešní vydání listu Wall Street Journal, podle kterého nadační fondy obou univerzit ztratily kolem 30 procent své hodnoty.

Nadační fondy amerických univerzit spravují obrovské částky, které mají být použity na rozvoj vzdělávání. Peníze fondy získávají především z darů zámožných rodin a absolventů. Aby peníze přinesly mateřským univerzitám co největší prospěch, fondy je investují do různých aktiv.

A právě to se stalo oběma předním americkým univerzitám osudným. Finanční krize znásobila riziko některých investic a podobně jako ostatní investoři tratily i univerzity. Jmění harvardské univerzity se k 30. červnu propadlo na 26 miliard dolarů z 36,9 miliard před rokem. Vedení univerzity Yale oznámilo, že se jmění školy scvrklo z 22,9 miliard dolarů před rokem na 16 miliard. V uplynulých letech přitom obě univerzity svůj majetek pravidelně zhodnocovaly.

Pro obě prestižní univerzity vysoké ztráty znamenají, že musí začít šetřit. Brzdí své rozvojové plány a Harvard již dokonce přistoupil i k propouštění některých svých zaměstnanců. Školu jich už opustilo 275. Zbylým zaměstnancům univerzita musela zmrazit růst platů.