Belgie chce, aby EU prošetřila prodej Opelu

Brusel - Kolem prodeje německé automobilky Opel, na který včera po dohodě s německou vládou kývlo vedení amerického koncernu General Motors, panují nejasnosti. Belgická vláda dnes oznámila, že bude po Evropské unii požadovat, aby začala okolnosti obchodu prošetřovat. Má totiž podezření, že Berlín si v dohodě o prodeji Opelu vymínil ochranu německých závodů automobilky na úkor továren v jiných zemích, na což má doplatit zejména belgický závod v Antverpách.

GM a německá vláda ve čtvrtek oznámily, že většinový podíl v Opelu bude prodán konsorciu kanadského výrobce automobilových komponentů Magna a ruského finančního ústavu Sberbank. Zvoleno tak bylo řešení, které Berlín od počátku prosazoval.

„Myslím si, že německá vláda usilovala o svou vlastní výhodu,“ řekla dnes belgická vicepremiérka Joëlle Milquetová. Sdělila to v reakci na zprávy, podle nichž závod v Antverpách bude uzavřen, zatímco čtyři továrny Opelu v Německu zůstanou všechny v provozu. Opel má ještě hlavní výrobní závody ve Španělsku a dva v Británii.

Za požadavek, aby Evropská komise vyšetřila dohodu z hlediska možného německého protekcionismu na úkor jiných zemí EU, se postavil i belgický ministr zahraničí Yves Leterme. Ministr řekl, že Belgie tuto otázku nadnese příští týden na zasedání ministrů zahraničí EU.

Opatrně se státními penězi, varuje Brusel

Evropská komise dnes zároveň zdůraznila, že jakákoliv státní pomoc poskytnutá v rámci prodeje německé automobilky musí být v souladu s pravidly Evropské unie. Reagovala tak na prohlašení německé kancléřky Angely Merkelové, která již dříve přislíbila, že pokud se GM rozhodne pro Magnu, poskytne Opelu státní záruky na úvěry v hodnotě 4,5 miliardy eur (zhruba 115 miliard korun).

Logo nového majitele Opelu společnosti Magna
Zdroj: ČT24