Poslanci shánějí peníze do fondu rozvoje bydlení

Praha – Státnímu fondu rozvoje bydlení hrozí, že nebude mít příští rok s čím hospodařit. Skupina poslanců proto předložila návrh zákona, který by mu měl od roku 2011 zabezpečit peníze ze státního rozpočtu. Novela už prošla druhým čtením.

V roce 2005 dostal Státní fond rozvoje bydlení poslední dotaci. Bylo to 33 miliard korun z bývalého Fondu národního majetku. Od té doby už finance jenom vyplácí. Zbylo mu sedm miliard v půjčkách a osm miliard v rezervách. To mu podle poslankyně za ODS Zdeňky Horníkové nebude stačit.

Zdeňka Horníková, poslankyně ODS:

„Hrozí, že pro příští rok Státní fond rozvoje bydlení nebude mít dostatek prostředků na to, aby tento fond mohl dostatečně a dobře fungovat.“

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Právě Státní fond rozvoje bydlení má přitom podpořit program zateplování domů Panel - jedno z klíčových protikrizových opatření. Novela proto počítá s tím, že fond rozpustí rezervy a později mu pomůže státní rozpočet. „Tu částku teď nelze úplně přesně říci, protože program Panel je vlastně dotace na úrokovou částku. Ta se může měnit. Já myslím, že se pohybujeme v částce miliardy, ale ne v částkách desítek miliard,“ řekla Horníková.

Pokud zákon projde senátem a podepíše ho prezident, bude platit od roku 2011. Příští rok proto ještě nebude patřit mezi mandatorní výdaje už tak napjatého rozpočtu.