Janota: Pokud se volby zkomplikují, hrozí rozpočtové provizorium

Praha – Podle ministra financí Eduarda Janoty České republice hrozí s odložením předčasných voleb na začátek listopadu hospodaření v rozpočtovém provizoriu, protože rozpočet na příští rok by se do 31. prosince nemuselo stihnout schválit. Šéf státní kasy to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce. Poslanci sice tento týden zkrátili lhůtu na projednání státního rozpočtu, i tak ale bude mít Poslanecká sněmovna velmi malý časový prostor na to, aby podobu státních financí pro příští rok projednala. To potvrdili i ekonomičtí experti ODS Martin Kocourek a KSČM Jiří Dolejš.

Rozpočtové provizorium Češi v novodobé historii zažili už dvakrát, a to v letech 1999 a 2000. V případě rozpočtového provizoria by i příští rok ministr financí při rozdělování státních peněz vycházel z rozpočtu pro letošek. Schválené výdaje by rozdělil na 12 stejných dílů a s nimi by pak hospodařil měsíc od měsíce. Na různé investice by tak po zaplacení důchodů a sociálních dávek nezbylo téměř nic.

Bez ohledu na hrozbu provizoria už má vláda o rozpočtu pro příští rok jasno. Schválila rekordní schodek v historii země ve výši 230 miliard korun. Ministr Janota se ale stále snaží protlačit svůj úsporný balíček, který by deficit stlačil na 170 miliard. Počítá třeba se zvyšování obou sazeb DPH, růstem spotřební daně a taky daně z nemovitostí. Ušetřit chce nejen zmrazením důchodů a platů státních zaměstnanců, ale zvažuje i zmrazení státních plateb za děti, seniory a nezaměstnané do zdravotního systému.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

U dvou největších politických rivalů v zemi balíček zatím narážel. ODS teď  ale názor změnila. „Změnily se podmínky, musíme konat rychle a toto pokud bude na stole, tak je potřeba balíček schválit,“ uvedl v Otázkách ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Oproti tomu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach je proti: „Ten balíček, kterým se zabýval výkonný výbor, jsme jednoznačně odmítli.“

Dolejš: Provizorium reálně hrozí

Aby měla Česká republika pro příští rok rozpočet, je potřeba celé martyrium realizovat bez politických obstrukcí do konce letošního roku. I politici si však uvědomují, že půjde o horečné tempo. „Znamenalo by to i jednání mezi vánočními svátky a v horizontu silvestra,“ řekl Dolejš. Rozpočtové provizorium podle něj Česku reálně hrozí. „Samozřejmě se může něco stát, takže provizorium na začátek ledna je velmi pravděpodobné,“ dodal.

Včasné schválení rozpočtu také mohou ohrozit spory kolem úsporných opatření ministra financí. Ty snižují výdaje státu a s nimi současný plánovaný schodek z 230 na 170 miliard korun. ODS je dle slov svého ekonomického experta Kocourka připravena podpořit návrh jako celek. „Pokud dá vláda a Janota všechna opatření na stůl, tak je potřeba rychle je předjednat, aby mohl být rozpočet rychle přijat,“ řekl Kocourek. Ostatní strany však nejsou s podobou Janotových opatření spokojeny. Levici vadí hlavně plány na zvýšení DPH a snižování nebo zmrazení sociálních dávek.

Janota: Krátké provizorium zásadní riziko neznamená

Ministr financí nicméně míní, že krátké provizorium neznamená zásadní riziko, dlouhodobější prodleva v přijímání rozpočtu však podle něj může znejistit investory včetně těch, kteří financují státní dluh České republiky. „Jako největší problém a riziko vidím hlavně to, že si vlastně zavíráme dveře pro spolufinancování programů evropských fondů,“ řekl Janota.