Soud odmítl vyrovnání ve věci výplat prémií v Merrill Lynch

New York - Soud v New Yorku dnes odmítl schválit návrh dohody o vyrovnání mezi finančním ústavem Bank of America a americkou Komisí pro cenné papíry (SEC). Dohoda řeší pokutu, kterou má Bank of America zaplatit za to, že nedostatečně informovala o okolnostech, za nichž schválila výplatu prémií zaměstnancům banky Merrill Lynch & Co v objemu 3,6 miliardy dolarů (asi 62,9 miliardy korun). Bank of America se na podmínkách převzetí Merrill Lynch dohodla loni na podzim, tedy v době, kdy už byla finanční krize v plném proudu. Prémie údajně schválil tehdejší management Merrill Lynch, ale jejich výplatu ještě musela schválit i Bank of America, protože prémie se vyplácely až letos.

Bank of America se v dohodě s burzovní komisí SEC zavazuje, že za špatné informování investorů zaplatí pokutu 33 milionů dolarů (asi 577 milionů korun). Soudce federálního soudu Jed Rakoff nicméně dohodu označil za rafinovaný plán, který poškozuje zájmy akcionářů. I regulačním orgánům se zdá zarážející, že Bank of America výplatu prémií v tak vysoké výši schválila, když Merrill Lynch měla v loňském roce ztrátu 27,6 miliardy dolarů.

Soudce Rakoff řekl, že podmínky dohody o vyrovnání nerespektují ani ty nejzákladnější teorie o spravedlnosti a morálce, protože akcionáře vystavují peněžní pokutě za údajně špatné chování, jehož se dopustila banka.

Argument obou stran podle soudce zanechávají zvláštní dojem, že vzájemná shoda je rafinovaným plánem, který má komisi zajistit důkazy, že umí vynucovat pravidla. Banka zase podle soudce mohla nepříjemnou záležitost rychle smést ze stolu. To vše prý bylo na úkor jediných údajných obětí, tedy akcionářů, míní soudce. Rakoff dal oběma stranám pokyn, aby se připravily na případný soudní proces, který začne nejpozději 1. února 2010.