Evropě hrozí v zimě další plynová krize

Fuschl (Rakousko) - Evropě hrozí v zimě kvůli sporům mezi Ruskem a Ukrajinou další plynová krize. Varoval před tím dnes náměstek výkonného ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Richard Jones. Dodal, že agentura tlačí na jednotlivé evropské země, aby si dělaly zásoby plynu, nicméně panují obavy, že do zimy se jich nepodaří zajistit dostatek.

„Určitě zde je riziko (opakování plynové krize), nechci to však příliš dramatizovat,“ zdůraznil Jones na konferenci v Rakousku. „Je to určitě možné, vzhledem k situaci, kdy má Ukrajina velké dluhy a Rusko má jistě právo očekávat, že budou splaceny,“ dodal.

IEA by se podle Jonese nerada znovu setkala se situací, kdy obchodní spor vede k omezení dodávek spotřebitelům. Země závislé na dovozu plynu z Ruska by si proto měly budovat vlastní zásoby. „Jdou správným směrem, jsou však důvody obávat se, zda to bude na zimu připraveno,“ říká Jones.

Nesplácené dluhy a neshody kolem výše cen mezi Ruskem a Ukrajinou již letos v lednu na více než dva týdny zastavily přísun plynu do Evropy. Nejvíce na to doplatily země střední a východní Evropy, například Slovensko nebo Bulharsko, které jsou vysoce závislé na dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu.