Spotřebitelské ceny v USA vzrostly za srpen o 0,4 procenta

Washington - Kvůli dražšímu benzinu vzrostly spotřebitelské ceny v USA za srpen o 0,4 procenta, v červenci přitom inflace stagnovala. Dnešní zpráva ministerstva práce USA je dalším znamením, že slabá ekonomika drží inflaci pod kontrolou. Analytici na Wall Street očekávali nárůst o 0,3 procenta. Měsíční inflace dosáhla bez započtení kolísavých cen potravin a energií cenového jádra 0,1 procenta. Ekonomové ale takový výsledek čekali.

Spotřebitelské ceny jako celek klesly za poslední rok do srpna o 1,5 procenta. Způsobily to ceny pohonných hmot, které spadly z rekordních maxim z léta minulého roku. Očištěný index se ale za 12 měsíců do srpna zvýšil o 1,4 procenta. Přitom ceny nových automobilů se za minulý měsíc snížily o 1,3 procenta. Jde o nejvýraznější pokles za téměř 37 let, který vznikl kvůli slevám za vládních pobídek prodeje, takzvanému šrotovnému.

Podle analytiků zůstává riziko inflace nízké vzhledem k tomu, že se ekonomika dostává z nejhorší recese za posledních sedm dekád. „Jsme v té fázi ekonomického cyklu, kdy inflace není bezprostřední hrozbou,“ uvedl například analytik společnosti Weeden & Co Steve Goldman. Ceny akcií na Wall Street si po zveřejnění zprávy udržely zisk. Vládní obligace proti tomu o nárůst přicházely.