Sklárny Kavalier budou propouštět, o práci přijde 250 lidí

Světlá nad Sázavou – Sklárny Kavalier, které v současnosti zaměstnávají kolem jednoho tisíce lidí, budou propouštět. Do dvou měsíců má přijít o práci asi 250 lidí. Tomuto kroku nezabránilo ani snížení platů u všech zaměstnanců sázavských skláren. Podle vedení společnosti je to jediné možné řešení. Jinak by nebylo možné podnik zachránit. V současnosti zaměstnávají sklárny kolem tisíce lidí.

„Propouštění je nevyhnutelné a je to jediné řešení, pokud má podnik dál fungovat. Ekonomické ukazatele se totiž stále zhoršují,“ vysvětluje jednatel společnosti Ojgar, Otakar Moťka. Zároveň ale slibuje, že kvalifikovaných zaměstnanců, kteří se přímo podílejí na výrobě skla, propustí jen minimum. Práci ztratí zejména technici, dělníci a pomocný personál. 

Největší nápor očekává úřad práce v Benešově, odkud je až 190 propuštěných lidí. Úředníci už se proto s vedením skláren dohodli, že se zaměstnanci rozdělí do tří skupin a budou se na úřad chodit registrovat postupně. „Pro Sázavu to určitý dopad mít bude, ale neviděl bych v tom žádnou tragédii, protože ta firma jede, vyrábí a není to takové omezení provozu, jako nastalo třeba ve Světlé nad Sázavou,“ neztrácí optimismus starosta Sázavy Petr Šilbrava.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

V současné době patří sázavské sklárny k nejvýznamnějším světovým výrobcům skla. Navzdory finanční krizi měla firma loni zakázky za 1,5 miliardy korun. O výši letošních tržeb nechce Moťka spekulovat. Společnost Ojgar získala sklárny za 400 milionů. Skupina BCT, do níž Kavalier patří, byla ještě loni největším českým výrobcem užitkového skla a zaměstnávala 5 000 lidí. Kvůli nedostatku provozního kapitálu je celá skupina od loňského září v insolventním řízení.