Ekonomika může klesnout o pět procent, tvrdí ministerstvo

Praha – Česká ekonomika se letos propadne o víc než 2,7 procenta, pokles HDP by však neměl být větší než pět procent. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí s odvoláním na průzkum mezi odhady 15 tuzemských institucí. Příští rok by se však měla situace tuzemského hospodářství začít opět zlepšovat, HDP se zvýší o 0,7 procenta.

Ačkoli čeká Česko v příštích letech oživení, rekordní výsledky z posledních let ekonomika zřejmě hned tak nezopakuje. Růst by měl podle odhadů zrychlit až v letech 2011 a 2012, kdy by měla ekonomika růst v průměru o 2,5 procenta, respektive 3,4 procenta.

Dobrou zprávou může být výše inflace. Ta by se měla letos pohybovat kolem 1,3 desetiny procenta. Příliš zdražovat se nechystá ani v příštím roce. „Ten efekt by měl vyvrcholit právě v lednu, kdy můžeme počítat s poklesem cen elektřiny a pravděpodobně i zemního plynu,“ upřesňuje pro ČT24 Sobíšek.

Ekonomika může klesnout o pět procent (zdroj: ČT24)

Lidí bez práce bude ještě přibývat

Aktuální prognózy také počítají s růstem nezaměstnanosti, jejíž vrchol by měl být v roce 2011. „Míra nezaměstnanosti půjde dál nahoru a pravděpodobně někdy začátkem příštího roku se dotkne 10 %,“ předpovídá budoucí průběh Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank. Spolu s nárůstem počtu nezaměstnaných porostou výrazně pomaleji i platy těch štastnějších - zaměstnanců. „Aktuální prognózy vývoje objemu mezd a platů předpokládají strmé zpomalení jejich růstu z 10,8 procenta v roce 2008 na úroveň 1,4 procenta a 2,3 procenta v letech 2009 a 2010,“ uvedlo MF. K obnovení mzdového růstu by mělo docházet postupně v letech 2011 a 2012.

Průzkum prognóz pořádá MF od roku 1996, a to dvakrát ročně. Cílem je získat představu o názorech odborné ekonomické veřejnosti na předpokládaný vývoj ekonomiky. Poslední průzkum se uskutečnil na přelomu července a srpna 2009. Výsledky vycházejí z předpovědí 15 tuzemských institucí - CERGE-EI, Cyrrus, ČNB, Česká spořitelna, ČSOB, ING, Komerční banka, Liberální institut, MF, MPO, MPSV, Patria, Raiffeisen, Svaz českomoravských výrobních družstev, UniCredit.

Úřad práce
Zdroj: ČT24