V některých regionech Česka letos kvůli krizi klesl počet turistů

Praha – Ve srovnání s minulým rokem zaznamenali někteří hoteliéři a provozovatelé kempů či památek kvůli krizi výrazný úbytek návštěvníků. Úbytek zahraničních turistů nahradil ale v některých regionech nárůst domácích návštěvníků. Hosté se většinou ubytovávali v levnějších zařízeních a méně utráceli. Návštěvníci také ubyli velkým hotelům, které se zaměřují na nekongresovou turistiku, protože firmy nemají na placení takových akcí svým zaměstnancům tolik peněz.

Krize je znát i v hlavním městě Praha, kterou tradičně navštíví nejvíce lidí. Tržby hotelů v létě podle odhadů agentury Mag Consulting klesly až o 15 procent. Úbytek turistů v Praze ale přitom nebyl tak dramatický, jak se ukazovalo v prvním pololetí. Meziroční pokles činil maximálně čtyři procenta. Důvodem nižších tržeb je, že turisté často zkracovali dobu pobytu, mezi hotely navíc zuří cenová válka.

Na pamtáky, do hotelů a kempů v Libereckém kraji přijelo v některých případech až o třetinu turistů méně než vloni. Šetřili také na výdajích za stravování. Výrazný propad služeb zaznamenaly i krkonošské restaurace. Za jídlo byli rekreanti ochotni vydat jen polovinu toho co před rokem.

Hoteliéři a majitelé kempů a památek v Karlovarském kraji odhadují ztráty v porovnání se stejným obdobím loňského roku od deseti až do 50 procent. Podnikatelů, jichž se krize téměř nedotkla, je minimum.

Ve Zlínském kraji není podle předběžných odhadů pokles návštěvnosti turisticky atraktivních míst nijak zásadní. Odborníci na turistický ruch ale zatím nemají k dispozici přesné údaje o návštěvnosti turistických cílů ve třetím čtvrtletí roku, které jsou díky prázdninám a dovoleným velmi významné.

V Moravskoslezském kraji se podle hoteliérů na slabé návštěvnosti kromě krize podepsalo i špatné počasí včetně červnové bleskové povodně. Naopak kempy na Vysočině měly letos celkem dobrou sezonu, díky pěknému počasí přivítaly víc rekreantů hlavně v srpnu.

Jako průměrnou podle počtu hostů hodnotí sezonu podnikatelé na jihu Čech. Úbytek zahraničních turistů nahradil větší počet domácích návštěvníků. Nepříznivý vývoj na začátku prázdnin zde částečně napravil teplejší srpen.

Středočeské hrady a zámky zatím letos navštívilo meziročně dokonce víc lidí. Kempy, hotely a koupaliště přesto zaznamenaly vesměs úbytek tržeb. Lepší výsledky hlásí provozovatelé v srpnu, kdy bylo lepší počasí.

Dobrou sezónu hlásí i většina provozovatelů hotelů a kastelánů zámků a hradů v Ústeckém kraji. V hotelích se ubytovávalo více českých i zahraničních turistů, kvůli částečně deštivému létu navštěvovali lidé více i většinu památek v regionu. Více lidí přijelo například do některých míst Českého Švýcarska i Krušných hor.