Preciosa koupí dvě sklárny krachujícího Jablonexu

Jablonec Nad Nisou – Dvě sklárny krachující společnosi Jablonex Group v Desné a Zásadě na Jablonecku budou mít koncem roku nového majitele. Stane se jím sklářská společnost Preciosa. Informuje o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes. O prodeji obou závodů se dosud spekulovalo, o víkendu koupi na semináři v Železném Brodě potvrdil zástupce Preciosy Ondřej Šíp.

„Předpokládám, že ke konci letošního roku nebo začátkem příštího roku Preciosa, která má nyní 4000 zaměstnanců, převezme dvě části Jablonexu,“ uvedl Šíp. Poněkud konzervativní Preciosa musela tak jako ostatní firmy, které chtějí ekonomicky přežít, reagovat na změny na trhu. „V roce 2006 se prakticky uzavřel východoasijský trh. Hrábli jsme si na dno, ale probudilo nás to. Obchod už nelze dělat pasivně. Vůbec poprvé máme ve firmě od září novou funkci obchodního ředitele,“ podotkl Šíp.

Preciosa připravuje ještě dvě novinky. „V dohledné době budeme mít vlastní e-shop a připravujeme otevření nové zahraniční pobočky,“ zmínil Šíp. Po USA, Hongkongu, Španělsku, Německu, Spojených arabských emirátech, Slovensku, Rusku a Singapuru to bude Jižní Amerika.

Na nutnost aktivního přístupu k zákazníkům ukazují také zkušenosti společnosti Sans Souci, která zastupuje na zahraničních trzích menší české výrobce skla. „Doba, kdy šlo obchod dělat z Čech, jen za pomoci internetu a telefonu je pryč. Je nutné být zákazníkům blíž,“ potvrdil jednatel Sans Souci Martin Cháb.