Lidé nevěří, že si politici s krizí poradí

Praha – Více než tři čtvrtiny obyvatel nedůvěřují vládním opatřením na zmenšení dopadů ekonomické krize. Pro 37 procent lidí jsou plánovaná opatření dokonce zcela nedostatečná. Pouhá 2 procenta lidí se pak domnívají, že politici při řešení krize pomáhají. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos Tambor, kterého se zúčastnilo 976 osob.

„Je přirozené, že lidé politikům nedůvěřují. Zvlášť nyní, když se na jejich slovo nemůže nikdo spolehnout. Proč by tedy měli věřit, že zažehnají krizi,“ vysvětlil šéf výzkumníků z Ipsos Tambor Radek Jalůvka. Důvěru naopak vzbuzují banky a média. Celkem 83 procent dotázaných věří tuzemským bankám, z toho polovina populace přitom věří bankám úplně, zbytek částečně.

Téměř 60 procent respondentů se nadále domnívá, že média věnují finanční krizi přiměřený prostor, přičemž pouze 6 procent vnímá informace z médií jako nesrozumitelné. Čtvrtině důchodců se ale zdá, že je článků o krizi málo. To však vyvrací mediální analýza společnosti Newton Media, podle které byla krize ostře sledovaným tématem.

„Skutečným tahounem medializace krize se stalo téma krize a firmy. Tento námět se od dubna do srpna objevil až v polovině analyzovaných příspěvků,“ uvedla společnost v průzkumu. Z politiků si v souvislosti s krizí největší zájem sledovaných médií získal ministr financí vlády Jana Fischera Eduard Janota, z příslušníků politických stran pak předseda ČSSD Jiří Paroubek. Nejčastěji uváděným expertem byl analytik společnosti Patria Finance David Marek.

Obě analýzy zveřejnily společnosti Ipsos Tambor a Newton Media při příležitosti konání pátého Finančního fóra Zlatá koruna, jehož se zítra ráno zúčastní celá řada významných osobností - například ministr financí Eduard Janota, předseda ODS Mirek Topolánek či ekonom a bývalý politik Miloš Zeman. Portál ČT24 nabídne svým čtenářům vystoupení těchto a dalších předních osobností politického i ekonomického života on-line. Přenos startuje zítra v 9:30.