Jablonex, značka slavné české bižuterie, je na prodej

Jablonec nad Nisou - Slavná značka Jablonex spolu s dalšími světově známými značkami české bižuterie je na prodej. Společnost Jablonex Group je chce prodat do konce roku. Kolik by společnost za značku chtěla, není jisté, lidé pohybující se kolem bižuterie však cenu odhadují v desítkách milionů korun. Zájemci mohou koupit i známky Bijoux de Boheme, která je slavná hlavně ve Francii, či třeba Amorie, jež vyrábí hlavně netradiční bižuterii. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

„Ozvali se nám zájemci z Česka i ze zahraničí. Nyní akcionáři rozhodnou, podle jakých kritérií vyberou vítěze,“ řekl údajně místopředseda dozorčí rady Jablonex Group Čestmír Drobník.

Společnost C&B beads by ráda, aby značka zůstala v Česku

„Pokusíme se značku získat, protože chceme, aby zůstala v Česku,“ řekla Zuzana Slámová z jablonecké společnosti C&B beads. Podle ní je důležité zachovat v Jablonci tradici výroby bižuterie. „Pokud by známku Jablonex získal někdo z Asie, prodával by pod ní své zboží a čeští producenti by měli smůlu,“ dodala.

Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Vznikl v roce 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V době svého vzniku zaměstnával téměř 3 900 pracovníků, na podzim by mělo v podniku zůstat jen kolem 1 000 lidí.

Loni se vlastníci rozhodli podnik prodat, protože se nemohli shodnout na tom, jak ho vést v boji s levnou asijskou konkurencí. Nakonec většinu aktivit ukončili. V provozu zůstaly jen závody bývalé Ornely v Desné a v Zásadě, které na konci roku převezme sklářská společnost Preciosa, a Česká Mincovna v Jablonci, která je také na prodej. Ostatní zaměstnanci dostali výpověď a areály jsou na prodej za 416 milionů korun.