Francouzské veřejné finance letos vykáží deficit 8,2 procenta HDP

Paříž - Deficit veřejných financí Francie bude letos činit 8,2 procenta hrubého domácího produktu a ekonomika klesne o 2,25 procenta. Uvedl to francouzský předseda vlády François Fillon v rozhovoru pro list Le Journal du Dimanche. Maastrichtská kritéria, která musí dodržovat země platící eurem, přitom stanovují, že schodek veřejných financí nesmí překonat tři procenta HDP.

V příštím roce by ekonomika podle Fillona měla začít růst, avšak pouze o 0,75 procenta. Středopravá francouzská vláda se chystá 30. září představit návrh státního rozpočtu na příští rok. Podle Fillona se podaří zaplnit některé daňové výpadky. Veškerá opatření na stimulaci ekonomiky by měla zůstat dále v platnosti. I nadále se bude propouštět ve veřejném sektoru. „Rozpočet na rok 2010 se zaměří na oživení,“ podtrhl Fillon.

Premiér rovněž potvrdil, že vláda chce zavést v příštím roce uhlíkovou daň a zvýší daně na penze. Fillon se však distancoval od kontroverzního plánu zdanit také nemocenskou.

Schodek druhé největší ekonomiky eurozóny činil v loňském roce 3,4 procenta HDP. V letošním roce se dále prohlubuje kvůli poklesu výběru daní a vládním stimulačním opatřením. Podle Fillona by v letošním roce měl deficit činit celkem 140 miliard eur (asi 3,5 bilionu korun), avšak v příštím roce se sníží na 115 miliard eur.