Dluh Polska se příští rok přiblíží kritickým 55 procentům HDP

Varšava - Veřejný dluh Polska v příštím roce vzroste na 54,7 procenta hrubého domácího produktu. Přitom překročení hranice 55 procent by si ze zákona vyžádalo zpřísnění výdajové politiky vlády. Letos varšavský kabinet předpokládá poměr 49,8 procenta. Loni veřejný dluh činil 47,1 procenta hrubého domácího produktu.

Míra dluhu má tři úrovně, které podle zákona vyžadují rozdílné zpřísnění fiskální politiky. Nejvážnější jsou hranice 55 a 60 procent HDP, protože po jejich dosažení je vláda povinna výrazně omezit výdaje, a dokonce předložit vyrovnaný rozpočet.

Někteří analytici se obávají, že by dluh mohl tyto hranice překročit. Nejistotu vyvolává zejména příští rok, kdy Varšava předpokládá, že se rozpočtový deficit proti letošnímu roku více než zdvojnásobí. Mohl by dosáhnout 52,2 miliardy zlotých (přes 311 miliard korun).

Polsko si zatím v nynější hospodářské a finanční krizi vedlo lépe než jeho sousedé. Výrazné zpomalení hospodářského růstu ale dolehlo na polské rozpočtové příjmy, s nimiž roste i dluh veřejných financí.