Poslanci vystavili „stopku“ prodeji letiště

Praha - Letiště v pražské Ruzyni zřejmě zůstane ve vlastnictví státu. Jeho prodej má vládě znemožnit zákon z dílny sociální demokracie, který dnes schválila Poslanecká sněmovna. Zákon nyní zamíří do Senátu. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka už v reakci na jeho dnešní schválení vyzval vládu, aby zastavila jakékoli práce na přípravě privatizace letiště, která podle odhadů mohla vynést až sto miliard korun. Kartami v prodeji letiště může ještě zamíchat Senát. Pravice v něm má většinu, a tak je pravděpodobné, že zákon do sněmovny vrátí.

ČSSD předložila zákon o zákazu prodeje letiště letos v únoru. Privatizace v době finanční krize je podle sociálních demokratů nevýhodná, protože hrozí, že se prodá pod cenou. Ve sněmovně dnes pro zákon zvedli ruku kromě poslanců ČSSD také zástupci KSČM a KDU-ČSL. Vzhledem k tomu, že levice nemá v horní komoře většinu, dá se ale očekávat, že Senát zákon sněmovně vrátí.

Topolánek čekal sto miliard

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) počátkem loňského června. Tehdejší odhady prodejní ceny se pohybovaly kolem stovky miliard korun. Předseda ČSSD Jiří Paroubek letos v květnu privatizaci připustil, ale až v ekonomicky příznivějších dobách. Premiér Jan Fischer také v květnu řekl, že jeho vláda zřejmě o prodeji nerozhodne.

Sociálnědemokratický návrh dnes podpořil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Tvrdil, že není možné, aby současná úřednická vláda se svým mandátem pokračovala v privatizaci za zády politické reprezentace. Připustil však, že zvolený postup není ideální, „že to řešení není na tesání do učebnic“.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL:

„Ve chvíli, kdy by se stal majoritním vlastníkem Letiště Praha kdokoli mimo území České republiky nebo soukromý subjekt, může se kdykoli do budoucna stát, že nám letiště zavře.“

Proti privatizaci vystoupil například bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc, který prohlásil, že prodej letiště je nejen z ekonomického, ale i z bezpečnostního hlediska nežádoucí. Jeho stranický kolega a spoluautor předlohy Bohuslav Sobotka poukazoval mimo jiné na to, že když v minulosti stát zákonem převedl regionální letiště na kraje, také jim omezil právo převádět pozemky a majetek letiště. Nyní by tak podle něj nastala absurdní situace, kdy by pro kraje a jejich letiště platila větší omezení než pro privatizovaný majetek státu.

Zpravodaj k zákonu Zdeněk Lhota (ODS) poukázal na to, že vstup trategického partnera mohl přinést až zdvojnásobení odbavovacích kapacit a nárůst pracovních příležitostí. „To všechno může mít vliv až na jedno procento hrubého domácího produktu,“ zdůraznil. Dnešním rozhodnutím sněmovny tak stát podle něj přišel o možnost alespoň zmapovat možnost dalšího rozvoje letiště po případném vstupu strategického partnera.

Odbavení na letišti Ruzyně
Zdroj: ČT24