Rozpočet zachraňuje doyen ministerstva financí

Praha - Už dvacet let běží v Česku pravidelný rytmus sestavování a následného plnění a někdy také neplnění státních rozpočtů. Na starosti ho za dobu existence mělo již několik ministrů financí. Úděl vytvoření rekordního schodku nicméně na postu strážce státní kasy zastihl člověka z hlediska rozpočtu zdá se nejpovolanějšího. Již od samého počátku tvorby rozpočtů v české tržní ekonomice funguje na ministerstvu financí Eduard Janota. Nynější ministr a předtím mnoho let náměstek.

Podle jednoho populárního bonmotu je v této zemi jediný člověk, který se vyzná v sestavování státního rozpočtu, a to Eduard Janota. Pravda je ale taková, že na počátku se v rozpočtu nevyznal nikdo. Po pádu komunistického režimu tak do Prahy museli přijet západní odborníci a naučit zdejší politiky, co to je státní rozpočet v tržní ekonomice. „Byla tady úzká spolupráce se Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem. Byli tady odborníci a v podstatě se ty principy a parametry rozpočtu tady studovaly,“ vysvětluje ministr financí Eduard Janota.

Ministrem financí byl i současný prezident

Nad rozpočtem v Česku bděla již řada ministrů financí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí bylo vždy postem pro špičkové politiky. Do rozpadu federace tady svou kariéru ve vysoké politice startoval Václav Klaus. Pak ho na pět let vystřídal Ivan Kočárník, který říká, že ministr financí musí mít smysl pro drama a občas hrozit demisí. „Někdy to bylo divadlo, ale asi ve dvou případech jsem to myslel vážně,“ vzpomíná Kočárník.

Roku 1997 zastihl české hospodářství propad. Éra vyrovnaných rozpočtů tak byla u konce a Klausova vláda reagovala úspornými balíčky. „Rozdíl proti tomu současnému balíčku je v tom, že my jsme nedělali změnu legislativy. To byly čistě jen škrtané výdaje, nic jiného,“ podotýká Kočárník.

Za ČSSD se schodky znásobily

Poté se na ministerstvu vystřídali čtyři sociálnědemokratičtí ministři. Schodek rozpočtu poprvé zamířil do řádu desítek miliard. „Když si vzpomínám na rozpočet na rok 2002, u kterého jsem byl, tak ten rozpočet měl plánovaný deficit přes 40 miliard a z toho 30 miliard byla dotace konsolidační agentuře na pokrytí ztrát způsobených sanací bankovního sektoru. V tomto ohledu mi to připadá ještě jako rozumné,“ připomíná jeden z ministrů za ČSSD Jiří Rusnok.

Po něm následovali ministři Vlastimil Tlustý, Miroslav Kalousek a od letošního jara Eduard Janota. Podle něj je teď nejhůř za posledních 20 let. „Vše vlastně vyplulo na povrch v úplné nahotě až v souvislosti s krizí v letošním roce, kdy nám vypadne více než 160 miliard korun a tím se nám zkomplikuje situace,“ poznamenává Janota. Útěchou mu může být takřka bezmezná důvěra a souhlas s jeho kroky ze strany premiéra Jana Fischera. Doyenovi českých rozpočtů, Eduardu Janotovi, pak jeho předchůdci přejí hodně štěstí a síly. Sami si totiž nejlépe uvědomují těžkou roli vládců nad státními příjmy a výdaji a hlavně hloubku současných problémů.