Královéhradečtí zemědělci chtějí podpořit přímý prodej zeleniny

Hradec Králové - Zelináři z Královéhradecka vsázejí na přímý prodej. Chtějí totiž lidi svojí kampaní přesvědčit, aby nenakupovali v hypermarketech, ale u nich. Rovněž chtějí vyzdvihnout jedno ekologické hledisko. Když si budou lidé kupovat zeleninu u zemědělců z okolí, ubude podle nich kamionů na silnicích. Teď na podzim si jako lákadlo vybrali krouhané zelí, které velké obchodní řetězce prakticky nenabízejí.

Na statku zemědělce Davida Smetany si v těchto dnech na nezájem zákazníků stěžovat nemůžou. Na místní krouhané zelí, prodávané takzvaně ze dvora, lidé stojí ve frontě. „Koupím si zelí, které potřebuji, a sám si ho nakládám dle svého vkusu,“ řekl zákazník Vladislav Mach. Zemědělec Smetana vysvětlil, že jeho prodejní strategií je vynechat supermarket a nabídnout zboží konečnému spotřebiteli. Chce tak zachovat přímou komunikaci se svými zákazníky.

Václav Hak z královéhradeckých Plotišť naopak většinu zboží dodává zpracovatelům a velkoodběratelům, podíl přímého prodeje drobnějším zákazníkům ale i tady rok od roku mírně roste. „Zákazníků nám přibývá, ale samozřejmě bychom si přáli, aby ten zájem byl ještě větší,“ vyjádřil se Hak.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zemědělci shodně říkají, že cenou lze velkým obchodním řetězcům konkurovat jen těžko. Na co chtějí zákazníka nalákat, to je kvalita a čerstvé zboží.

  • David Smetana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1148/114791.jpg
  • Václav Hak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1148/114789.jpg