ECB eurozóně: Se stimulačními opatřeními skončete do roku 2011

Göteborg - Členské země eurozóny by měly nejpozději do roku 2011 ukončit stimulační opatření na podporu ekonomiky a začít splácet rostoucí veřejné dluhy. Uvedl to dnes prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet na neformální schůzce ministrů hospodářství a financí zemí Evropské unie ve švédském Göteborgu. Strategie odchodu od stimulačních opatření je podle Tricheta nepostradatelná pro hospodářské oživení a důvěru v ekonomiku. Podniky i občané prý musejí být ujištěni, že vlády nebudou pokračovat v hromadění dluhů.

Ministři financí eurozóny se shodli na tom, že ekonomice je zapotřebí pomáhat, dokud se nedostaví hospodářské oživení. Řada zemí ale kvůli nejistotě ohledně doby příchodu oživení odmítá stanovit konečný termín pro ukončení stimulačních opatření.

„Musíme počkat na ekonomické prognózy Evropské komise, které budou zveřejněny v listopadu,“ uvedl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který zároveň předsedá takzvané euroskupině sdružující ministry financí eurozóny. „Samozřejmě musíme připravit strategie odchodu (od stimulačních opatření) již nyní. A poté uvidíme, zda bude možné tyto strategie zrealizovat v roce 2011,“ dodal.

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o pouhých 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy se propadl o 2,5 procenta. V meziročním srovnání klesla ekonomika eurozóny za tři měsíce do konce června o 4,7 procenta. Juncker tento týden předpověděl, že v celém příštím roce by ekonomika eurozóny měla vzrůst o 0,3 až 0,5 procenta po letošním propadu o čtyři procenta.