O vzniku komise k miliardovému ekologickému tendru jedná vláda

Praha - Vláda na dnešní schůzi jedná o ustanovení komise, která má hodnotit nabídky v tendru na miliardovou státní zakázku na odstranění ekologických škod. Lhůta pro podání nabídek do druhého kola výběrového řízení uplyne 13. října. V tendru pokračují tři firmy z původních šesti, a to Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. V tomto kole už bude rozhodovat pouze cena. „Dostanu na stůl tři nabídky, tu nejnižší budu muset vybrat,“ říká ministr financí Eduard Janota.

Na konci soutěže vláda rozhodne, zda cenovou nabídku přijme, či nepřijme. Podle Janoty je nutné tendr dokončit, aby se stát vyhnul žalobám a případným arbitrážím. Podle Janoty by vláda měla dostat od politiků „jasné mantinely“, jaká cena je ještě přijatelná. „Jestli 50 miliard je dobrá cena nebo 80 miliard je špatná cena,“ řekl Janota. Poskytnuté garance jsou 115 miliard korun, což může být teoreticky maximální hodnota zakázky.

Podle Janoty, jeho předchůdce Miroslava Kalouska a dalších odborníků to však bude méně. „My bychom byli rádi, aby ten tendr byl zrušen. Myslíme si, že byl chybně koncipován a nedává záruku správné ceny, která bude šetrná vůči veřejným rozpočtům,“ tvrdí Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda ČSSD.

Tendr na zakázku odstranit ekologické škody (zdroj: ČT24)