Ázerbájdžán má být evropskou zásobárnou ropy a plynu

Baku – Ázerbájdžán láká Evropu na své suroviny. Už dnes patří tato kavkazská republika mezi nejvýznamnější vývozce ropy do Evropy, vydělává na tom miliardy. Jen na spotřebě v České republice má Ázerbájdžán pětinový podíl. Teď se netají svými ambicemi dodávat na starý kontinent také plyn. Na energetickém fóru v Rumunsku přislíbil Baku sedm milionů kubíků za rok. Nyní zbývá už jen doladit detaily případné dohody.

Na terminálu v Sangačalu začíná cesta téměř veškeré ropy, která z Ázerjbájdžánu míří do Evropy. Plyn odtud zatím směřuje především do Turecka, to by se ale mělo brzy změnit. Podle ředitele terminálu Trevora Barkera se chystá zvýšení kapacity, které rozšíří okruh odběratelů. „Bylo by dobré, kdyby plyn směřoval do Evropy, ale to je otázka dohody,“ podotýká Barker.

O ázerbájdžánský plyn soupeří několik zájemců. Dohody už podepsalo Rusko, milion kubíků denně proudí i do sousedního Íránu a Evropa by právě plynem z polí Shah Deniz chtěla plnit zhruba čtvrtinu kapacity plánovaného plynovodu Nabucco.

Ázerbájdžánská vláda se chystá zisky z prodeje ropy a zemního plynu investovat do rozšíření těžby. „Obecně máme obrovské zdroje, takže počítáme s dalším rozvojem těžby, ale také s vyšším využitím naší infrastruktury pro tranzit ropy a plynu z dalších zemí,“ uvedl premiér země Arthur Rasi Zade.

Nejnověji podepsal Ázerbájdžán dohodu s Kazachstánem. O dodávkách plynu znovu jednal v Baku i místopředseda české vlády Martin Barták. „Pan prezident Alijev zdůraznil, že to není skutečně jen obchodní záležitost, ale že to je i záležitost národní bezpečnosti a diverzifikace je nutností,“ řekl po schůzce.

Právě Ázerbajdžán a celý plynovod Nabucco má pomoci Evropě od výrazné závislosti na ruských dodávkách. jenže plynovod zatím nestojí, nejdřív jím plyn proteče v roce 2015.