Za IT utratí Češi přes sto miliard

Praha – Češi utratí za počítače víc než loni. Investice do IT se za letošní rok nejspíš vyšplhají ke 101 miliardám korun. Ve studii pro Microsoft to dnes uvedla analytická společnost IDC. Na rozdíl od jiných odvětví ekonomiky se IT průmyslu daří, a to i navzdory recesi. Podle studie by měly výdaje uživatelů v příštích čtyřech letech narůstat o 6,3 procenta ročně. To by bylo asi čtyřikrát rychleji než HDP.

Jen letos utratí uživatelé téměř 47 miliard korun za počítače a vybavení, přes 19 miliard za software a 35 miliard za služby. Počítačové služby poskytované přes internet v současnosti tvoří méně než jedno procento trhu, během čtyř let se má jejich podíl ztrojnásobit. „Dá se to přičítat tomu, že české firmy si uvědomily ten význam IT coby nástroje zvyšování vlastní efektivity a hledání nových úspor,“ vysvětluje nárůst zájmu o informační technologie poradce Martin Zikmund.

Inovace a širší využití informační techniky zaměstná i víc lidí v tomto oboru. Podle výzkumu se počet zaměstnanců počítačových firem a profesionálů IT oddělení v dalších podnicích od konce letošního roku do roku 2013 zvýší o 36 tisíc z letošních 162 tisíc lidí. To představuje meziroční růst o 4,8 procenta.

IT se daří (zdroj: ČT24)

Miliardy do rozpočtu

Počítačový průmysl však Česku nepřináší jen pracovní místa. Podle regionálního ředitele Microsoftu pro Evropu Jana Mühlfeita přispívají činnosti s ním spojené do státního rozpočtu až 72 miliard. „Česká republika je v podstatě montážní linka pro výrobce elektrotechniky, počítačů nevyjímaje, takže náš průmysl je po tom automobilovém průmyslu na IT nejvíc závislý,“ podotýká Zikmund.

Celý sektor IT má podle studie IDC v příštích letech růst i ve zbytku světa. Ve střední a východní Evropě porostou výdaje na software, počítače a služby do roku 2013 o 5,8 procenta ročně z letošních 46 miliard dolarů. Celosvětově se pak má útrata za IT zvýšit z letošních 1,4 bilionu na 1,7 bilionu dolarů.