Úsporná opatření Fischerovy vlády sklidila pochvalu Světové banky

Istanbul - Balíček úsporných opatření Fischerovy úřednické vlády sklidil pochvalu Světové banky, která zasedá spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v tureckém Istanbulu. Delegáti jednají mimo jiné o výhledu světové ekonomiky. Českou republiku zastupují ministr financí Eduard Janota a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Americký ministr financí Timothy Geithner MMF vyzval, aby zajistil přísné monitorování globální ekonomiky z hlediska vznikání nových investičních bublin. Fond by podle Geithnera rovněž měl sledovat devizovou politiku významných zemí z pohledu snahy o obnovení globální obchodní rovnováhy.

Představitelé Světové banky označili soubor úspor z dílny ministra financí za rozumný krok. Vyzdvihli hlavně to, že jde o konkrétní formu řešení krize a ocenili i rozsah snížení deficitu. „Utvrdil jsem je v tom, že je to první etapa řešení problému a že střednědobým cílem je snížení podílu deficitu na HDP pod tři procenta,“ dodal Janota.

Rozvojové země dostanou půjčky ve výši zhruba 40 miliard dolarů

Světová banka pochválila Janotův balíček (zdroj: ČT24)

Podle šéfa MMF Dominiquea Strausse-Kahna je světová ekonomika stále v prekérní situaci: „Předčasné ukončení vládních a dalších podpor může zbrzdit nebo úplně zastavit ozdravný proces. Zákonodárci by proto neměli usnout na vavřínech.“ Podle prezidenta Světové banky Roberta Zoellicka se některé země bez cizí pomoci ode dna neodrazí ani v příštím roce. Rozvojovým zemím proto pro letošní rok přislíbil půjčky v rekordní výši zhruba 40 miliard dolarů.

Mezinárodní měnový fond musí být podle Geithnera tím, kdo bude říkat pravdu: „Pro fond to znamená přísný dohled, jehož účelem bude pomáhat nám k osvětlování trendů, které by mohly vést k příštímu neudržitelnému boomu.“ Fond také podle něj musí sledovat, zda velké země světa zavádějí takovou ekonomickou politiku včetně kurzové politiky, která je v souladu s cíli předních ekonomik G20, tedy se snahou o silný, udržitelný a rovnovážný růst.

Dobrá světová ekonomika se neobejde beze změn

Geithner uvedl, že světová ekonomika se stabilizuje a vykazuje první známky oživení, třebaže situace je stále nejistá. Mezinárodní společenství by podle něj mělo uznat, že se svět nemůže vrátit k modelu nerovnoměrného růstu, charakterizovaného nadměrným spoléháním na jediný motor spotřebou taženého růstu, když ostatní do značné míry spoléhají na vnější poptávku.

Geithner dodal, že MMF a Světová banka také musí organizačními reformami posílit svou legitimitu. USA jsou podle něj potěšeny shodou na tom, že nejméně pět procent hlasovacích práv ve fondu se přesune do ledna 2011 k dynamicky se rozvíjejícím a doposud málo zastoupeným zemím. V případě Světové banky se má přesun o nejméně tři procenta uskutečnit do jara příštího roku.

Čína vyzvala MMF k reformě mezinárodního měnového systému

MMF by měl podle čínského ministra financí Sie Sü-žena zahájit práci na reformě, která by napravila nedostatky mezinárodního měnového systému. Na výročním zasedání MMF a Světové banky v Istanbulu dále uvedl, že cílem MMF by mělo být zajištění stabilního měnového prostředí pro hospodářský růst. Čína tak podle agentury Reuters dala jasně najevo, že není spokojena se současnými výkyvy měnových kurzů a že si v tomto ohledu přeje změnu. Viceguvernér čínské centrální banky I Kang již o víkendu uvedl, že MMF by měl podle Číny pozorně sledovat kapitálové toky a „podporovat relativní stabilitu předních rezervních měn“.

  • Dominique Strauss-Kahn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1159/115897.jpg
  • Světová banka autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4787.gif
  • Tchien-an-men autor: z.about.com, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1128/112739.jpg