Tůma chce slabší měnu

Praha - Centrální banku znepokojuje silná koruna. A to dokonce natolik, že podle guvernéra Zdeňka Tůmy bankovní rada na posledním zasedání zvažovala, že bude proti měně intervenovat. Po jeho slovech se vzápětí kurz koruny k euru propadl o deset haléřů na 25,52 koruny za euro. Pro trh jsou slova guvernéra velmi silným signálem. Česká národní banka tím dala jasně najevo, že chce měnu vidět slabší, než je v současnosti.

„Existují v podstatě dvě možnosti. Buď bude koruna v důsledku guvernérových slov postupně oslabovat, nebo ČNB na svém listopadovém zasedání sníží úroky,“ vysvětluje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíček. Ještě nedávno přitom většina ekonomů očekávala, že úroky již letos dolů nepůjdou a v příštím roce zase začnou růst. Teď se ale situace změnila.

Pro korunu to tak jako tak znamená, že zřejmě letos již dál posilovat nebude. Vysvětlení, proč se ČNB tak najednou upnula k oslabení měny, může být hned několik. Především jde o to, že příliš silná koruna by mohla zbrzdit ekonomiku, která se znovu začíná rozjíždět a exportérům se slabší měna bude hodit. Další důvod může být také obava ČNB z deflace.