Eurostat opouští optimismus, ekonomika EU klesla víc, než čekal

Brusel - Hospodářství Evropské unie se v letošním druhém čtvrtletí propadlo mezičtvrtletně o 0,3 procenta, v eurozóně pak o 0,2 procenta. V dnes zveřejněné konečné zprávě o vývoji hrubého domácího produktu tak Eurostat revidoval svůj předchozí optimismus. V prvotním odhadu totiž evropský statistický úřad počítal v obou případech pouze s výsledkem o 0,1 procenta lepším.

„Je to zpožděné číslo, trhy, investoři v zásadě hledí dopředu,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš s tím, že se jedná o drobnou korekci pod hranicí vnímání.

V meziročním srovnání propad ekonomiky eurozóny mírně přibrzdil. Zatímco v prvním čtvrtletí HDP zemí platících eurem kleslo o 4,9 procenta, ve druhém kvartále pád přibrzdil na 4,8 procenta. Naopak celé evropské sedmadvacítce se vedlo o něco hůře. Po 4,7procentním poklesu v období leden až březen hlásí ve druhém čtvrtletí meziroční propad o 4,9 procenta.

Největší hospodářský růst mezi státy, od nichž jsou data dostupná, v mezičtvrtletním srovnání mezi dubnem až červnem mělo podle evropských statistiků Slovensko. HDP tam narostlo 2,2procentním tempem. V Česku hospodářství také rostlo, a to o 0,1 procenta.