Sklárnu Heřmanova Huť ovládl německý Sahm

Heřmanova Huť (Plzeňsko) - Německý sklářský koncern Sahm ovládl sklárnu Heřmanova Huť (SHH), která letos v červnu po 102 letech ukončila výrobu. Německý dekoratér nápojových sklenic, který odebíral dvě třetiny produkce Heřmanovy Hutě, vlastní nyní 100 procent jejích akcií přes novou pražskou firmu Losnal, jejímž jednatelem je Michael Sahm. S obnovou výroby v Heřmanově Huti zatím Sahm nepočítá.

„Kvůli současné situaci není úvah o tom, že by se firma vracela k hutnímu provozu. Uvidíme, co bude dál,“ dodal. Sahm nechce firmu zlikvidovat, značku bude udržovat. Sklárna Heřmanova Huť se zřejmě stane obchodní firmou. To je podle ředitele například cesta jihlavských skláren, které de facto neexistují, ale stále pod svojí značkou prodávají.

Sklárna už přišla o většinu zaměstnanců

Sklárnu, které se vinou krize výrazně propadly zakázky, opustilo letos v srpnu 72 z 84 lidí. „Nyní jich tu pracuje šest,“ uvedl ředitel. Zbylým pracovníkům podnik vyplatil odstupné, splatil veškeré úvěry a nedluží nic dodavatelům. Firma má ve skladu zboží za pět milionů korun, které vyprodává. „Dnes už se nám lépe dýchá, protože víme, že situaci zvládneme bez insolvence. Navíc jsme se zachovali slušně k zaměstnancům, což je v dnešní době také nestandardní,“ dodal.

Sahm, který už byl dříve spoluvlastníkem SHH, koupil zbylý podíl od Pavla Bobošíka, manžela bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové, který byl do dubna šéfem představenstva SHH. Bobošík už letos prodal Němcům také třetinu českého Sahmu, který také dekoroval nápojové sklo a obchodoval s ním.

V současnosti je technologie SHH zakonzervovaná a zabezpečená proti likvidaci či krádeži. Firma, která stále zabezpečuje ze svého zdroje vodu pro 1800 obyvatel obce, nyní jedná s Vodárnou Plzeň o převzetí zařízení.

Sklenice budou dodávány z evropských závodů

Podle ředitele je podobných skláren ve světě dost a pro Sahm není problém si sklenice zajistit. V Česku je nyní sice žádná sklárna nevyrábí, ale v Evropě jsou čtyři, které jsou schopny SHH nahradit. Podle šéfa sklárny Lauterkrance není pro Němce důvod, aby vyráběli v Heřmanově Huti. V jiných evropských zemích jsou sklárny s lepší technologií, které vyrábějí levnější sklenice. „Co máme zprávy z branže, tak sklárny, které přežily, si udělaly gigantické zásoby, z nichž se pojede ještě minimálně rok,“ uvedl šéf sklárny Roman Lauterkranc.

Pivovarům docházejí sklenice na propagaci a marketing, také proto se všechny chovají opatrně a ve větším množství nenakupují. Situace se ale podle ředitele měsíc od měsíce mírně lepší.