Čína a Rusko podepsaly dohody v hodnotě 3,5 miliardy dolarů

Peking - Sérii ekonomických dohod ve výši 3,5 miliardy dolarů dnes podepsaly Čína a Rusko. O smlouvách informoval místopředseda ruské vlády Alexandr Žukov, který doprovází ruského premiéra Vladimira Putina na jeho třídenní návštěvě v Pekingu. Putin, který přiletěl do Číny v pondělí, se dnes sejde s čínským premiérem Wen Ťia-paem.

Jak uvedl šéf ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexej Miller, dnes byl navíc podepsán i dokument o zajištění dodávek ruského zemního plynu do Číny. Rusko by na základě tohoto rámcového dokumentu mohlo zásobovat Čínu asi 70 miliardami metrů krychlových plynu ročně. Plynovod by měl na čínské území směřovat z východosibiřského ostrova Sachalin, nebo ze západní Sibiře. Cena ale stanovena nebyla a nebyla podepsána ani žádná závazná dohoda.

Na dodávkách ruského plynu v rámci projektu Altaj od roku 2011 se obě strany domluvily už v březnu 2006. Doposud se ale Rusko s Pekingem nedokázalo dohodnout na cenových otázkách. Rusko a Čína podepsaly již letos v únoru v Pekingu dvacetiletou dohodu o zásobování Číny ruskou ropou, za což Čína ruským ropným společnostem půjčí celkem 25 miliard dolarů.

Dohody se týkají i půjček mířících z Číny do Ruska

Podle Žukova zahrnuje čtyřicítka dohod mimo jiné dvě půjčky čínských bank ruským finančním institucím, z nichž každá má hodnotu 500 milionů dolarů. Další dohody se týkají kupříkladu investic čínských firem do ruského stavebního průmyslu.

„Je to možná poprvé, co byly mezi čínskými a ruskými podniky uzavřeny obchodní dohody takové důležitosti,“ konstatoval Žukov po podpisu smluv na ekonomickém fóru v Pekingu. Při setkání šéfů vlád obou zemí se podle Žukova očekává „podpis celé řady velmi důležitých mezivládních smluv“. Mluví se o dohodách o vzájemném informování před plánovaným odpálením balistických střel či o dohodách v energetickém sektoru.

Kromě bilaterálních otázek mají představitelé Ruska a Číny, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN, jednat také o mezinárodních problémech, jako jsou kontroverzní jaderné programy Severní Koreje a Íránu. V pondělí se Putin sešel s čínským ministrem zahraničí Jang Ťie-čch'em, v plánu návštěvy má i rozhovory s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem.

  • Těžba zemního plynu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1071/107008.jpg
  • Čínské peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/354/35314.jpg