Ernst&Young: Českým bankám se zhorší hospodaření, zisky však udrží

Praha - Po prvním úspěšném pololetí se budou hospodářské výsledky bank na českém trhu zhoršovat s tím, jak budou narůstat potíže klientů se splácením úvěrů a půjček. Celé bankovní odvětví by ale mělo zůstat nadále ziskové, jak na dnešní tiskové konferenci prohlásila k vyhlášení výsledků soutěže Fincentrum Banka roku 2009 Magdalena Souček, vedoucí partnerka firmy Ernst & Young.

V pololetí vydělaly banky a stavební spořitelny na tuzemském trhu celkem 26,6 miliardy korun, což bylo stejně jako do konce června loni. Většinu zisků vytvořily čtyři největší peněžní ústavy v Česku - Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank.

Banky počítají se zhoršením výsledků

„Ode dna jsme se určitě ještě neodrazili. Banky počítají s tím, že jejich finanční výsledky se zhorší a budou muset dotvářet rezervy na problematické úvěry,“ uvedla Souček.

Podle výkonného ředitele firmy Czech Credit Bureau Petra Kučery se platební morálka klientů neustále zhoršuje, ale nadále nedosahuje nebezpečných úrovní. Objem nových úvěrů v meziročním porovnání stále udržuje meziroční růst, i když tempo růstu v porovnání s loňským rokem pokleslo. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů 4,6 procenta byl podle ČNB na konci srpna, 3,3 procenta pak byla jeho hodnota na konci loňského roku.

Vyšší opatrnost bank při poskytování úvěrů kvůli obavám z jejich nesplácení potvrdil i ředitel finančních služeb společnosti Capgemini Jiří Briford. Finanční krize se dále podle něj projevuje i tím, že banky se v inovacích zaměřily na především na zvýšení své efektivity, tedy zejména na rychlou návratnost, zatímco před krizí směřovalo jejich inovační úsilí na navýšení objemu a množství úvěrů: „Teď se banky soustředí na to, aby se klient nedostal do potíží.“

Výsledky osmého ročníku soutěže Fincentrum Banka roku 2009 budou vyhlášeny dnes večer ve 20:00.