Bém: Opencard nezastavíme. Výsledky auditu budou do Vánoc

Praha - Výsledky auditu projektu Opencard budou zveřejněny nejdříve 17. prosince a nejpozději do Vánoc. V Otázkách Václava Moravce to řekl pražský primátor Pavel Bém, jenž zároveň zpochybnil doposud zveřejněné výsledky, které se dostaly do médií. Hlavní město si podle Béma nechalo k projektu karty, která měla vedle tramvajenky v budoucnu sloužit také jako elektronická peněženka, vypracovat ještě druhý audit. Jeho závěry budou prezentovány až po prodiskutování obou kontrol. Primátor navíc dodal, že projekt se stoprocentně zastavovat nebude.

„Ten projekt samozřejmě jako každý takový mimořádný projekt něco stojí. Do této chvíle stál zhruba 880 milionů korun a je v první fázi ze třech. To, že máme nějaké zaváděcí problémy, že bojujeme s úřadem na ochranu osobních údajů, že se objevují problémy v logistice a technologiích zavádění, je pravda,“ řekl Bém s tím, že projekt Opencard ale stoprocentně nezastaví. „Ten projekt je v obecném záměru vynikající a je to budoucnost všech rozumných evropských metropolí na úrovni zjednodušování a zpřístupňování veřejné správy,“ řekl.

Pražský primátor v Otázkách Václava Moravce dále uvedl, že metropole bude mít k dispozici ještě druhý audit Opencard. „Kdyby se náhodou ukázalo, že jsou v tom projektu vážné problémy, samozřejmě platí zodpovědnost padni komu padni, ať už se to bude týkat kohokoliv z členů rady, nebo dalších, kteří se starají o rozvoj karty Pražana,“ řekl Bém, podle něhož by měly být výsledky prvního auditu známy 10. prosince, druhá kontrola o týden později.

Reportáž Jany Čermákové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Podle Béma jsou problémy projektu Opencard karikovány sdělovacími prostředky. Primátor se zároveň postavil zdrženlivě k závěrům auditu, které se už objevily v médiích. „Nevím, jestli unikají z tohoto auditu informace. Mám pocit, že se rozcházejí s realitou,“ sdělil.

Opencard funguje jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Pražané také mohou tímto průkazem platit parkovné. Další funkce ale město dosud nezprovoznilo. Kartu nyní používá zhruba 400 tisíc lidí, to představuje méně než polovinu původního plánu. Karty se navíc lidem neprodávají, což mělo generovat značné příjmy, ale vydávají se zadarmo. Vzhledem k omezenému množství funkcí karty je to totiž zřejmě jediná možnost, jak zajistit její masové rozšíření.

Opencard
Zdroj: ČT24