Razie v ČEZu byla naše iniciativa, tvrdí Evropská komise

Praha - Inspektory Evropské komise, kteří v týdnu prováděli razii v centrálách ČEZu a firmy J&T, nikdo nepřivolal. Podle mluvčího eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Jonathana Todda se jednalo o vlastní iniciativu komise. Mluvčí zároveň v dnešních Otázkách Václava Moravce vyvrátil informace serveru Euro.cz, podle nichž začala komise prověřovat firmy na základě stížnosti společnosti Czech Coal. Komise uvedla jako důvod pro zahájení kontroly informace, že se ČEZ mohl pokusit omezit rozvoj hospodářské soutěže na velkoobchodním trhu s elektřinou. Todd dodal, že únik informací o raziích musí být prošetřen.

„V tomto konkrétním případě komise jedná na základě své vlastní iniciativy, a ne na základě nějaké stížnosti. Občas podněty dostáváme, ale jen na jejich základě vyšetřování nikdy nezahájíme. Komise musí být nejdříve přesvědčena o tom, že může jít o reálné porušení hospodářské soutěže,“ řekl Todd.

„Komise prověřovala velmi mnoho významných evropských energetických společností i v jiných zemích. Například ve Francii, Německu i v Belgii. Jestli si někdo myslí, že postupujeme ve prospěch zájmu velkých energetických společností, nezjistil si fakta,“ sdělil Todd s tím, že komise má zodpovědnost prošetřit jakoukoli možnost kartelových dohod mezi velkými nebo malými společnostmi v jakémkoli členském státě.

Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda však připomněl, že předběžné závěry komise, které byly mandátem k šetření, jsou velmi podobné námitkám, které společnost Czech Coal zaslala do sídla EU letos v létě. Svoboda navíc řekl, že ČEZ byl na razii připraven, protože byl poslední z velkých energetických firem, které komise ještě neprověřila. Den předtím navíc pracovníci společnosti zaznamenali zprávu o chystané razii na serveru Euro.cz.

Todd zároveň v Otázkách Václava Moravce řekl, že Evropská komise zahájí vyšetřování kvůli úniku informací o chystaných raziích do českých médií. „Kromě komise o razii věděl pouze český antimonopolní úřad,“ dodal.

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj uvedl, že jeho úřad bude spolupracovat. „Pokud bude chtít Evropská komise tento problém šetřit, je to její věc. My jí rádi poskytneme veškerou součinnost, poskytneme informace, které po nás budou chtít,“ sdělil. „Mou důvěru k našim pracovníkům to ale nijak nezmenšuje. My toto šetřit nijak nebudeme. Jsem přesvědčen, že od nás to není,“ dodal Rafaj.

ČEZ se už delší dobu dohaduje s uhelnou společností Czech Coal. Té se nelíbí společný postup ČEZu a J&T. Energetický gigant ale odmítá, že by se choval protiprávně. Zástupci Czech Coal do Otázek Václava Moravce přijít nechtěli. Antimonopolní úřad nedávno povolil, aby J&T získala například elektrárnu v Opatovicích, což se společnosti Czech Coal nezamlouvá. „Nedospěli jsme k názoru, že by toto spojení mohlo nějakým způsobem ohrozit náš trh,“ doplnil Rafaj.