Také S&P citelně snížila rating Řecka

New York - Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Řecka ze stupně A minus na stupeň BBB plus. I když se jedná o snížení pouze o jeden stupeň, pro Řecko to znamená ztrátu prestižního ratingu v pásmu A. S&P navíc varovala, že ke snížení ratingu může příště přistoupit ještě razantněji.

Jako důvod uvedla S&P špatný stav veřejných financí. Podle agentury v Řecku chybí politická podpora hlubších změn, které by mohly situaci zlepšit. Pokud se vládě nepodaří zajistit si takovou podporu, aby mohla prosadit program fiskální konsolidace, agentura sáhne k dalšímu snížení. Prozatím nechává ratingovou známku s negativním výhledem a v režimu pozorování.

Snížení ratingu Řecka se nejdříve ujala agentura Fitch

Ze stejných důvodů snížila konkurenční ratingová agentura Fitch Ratings Řecku rating už minulý týden, a to ve stejném rozsahu jako S&P. Rating Řecka se pod pásmo A dostal poprvé po deseti letech a země je teď zároveň jediným členem eurozóny, který nemá rating v pásmu A.

Ohodnocení pomocí ratingu je klíčovým vodítkem pro investory. Dle ratingu se velcí investoři rozhodují, komu a za jakých podmínek půjčí peníze. Snížení ratingu v drtivé většině případů znamená zvýšení nákladů na dluhovou službu. Jinými slovy, věřitelé mohou a velmi pravděpodobně i budou po Řecku vyžadovat vyšší úrok z úvěru, aby tak vyšší riziko promítli do půjčky.