V kauze Opencard padlo první trestní oznámení

Praha - Pražská opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková dnes podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajnému porušování zákona při zadávání a realizaci městské karty Opencard. Je to vůbec první trestní oznámení, které v celé kauze padlo. Bouřlivou diskusi kolem Opencard odstartovalo zveřejnění výsledků auditu, podle nichž celý projekt obsahoval množství chyb, které zapříčinily jeho ztrátovost.

Karta Opencard funguje jako tramvajenka, průkazka do knihovny a je možné s ní platit parkovné. Praha za ni zaplatila 888 milionů, systém ale funguje jen zčásti. Projekt teď prověřuje už druhá auditorská firma. Její závěry začne v úterý projednávat rada zastupitelstva.

Podle Ryšlinkové se v projektu Opecard porušovaly zákony. Už při jeho zadání došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách. Ryšlinková je navíc přesvědčená, že ruce si museli ušpinit i někteří členové zastupitelstva. „Opravdu neumím ukázat, kdo konkrétně, to nevím, ale bez vědomí politiků to nebylo možné celé udělat, to prostě nešlo. Kromě toho tito politici také sedí ve správní radě dopravních podniků. Bez součinnosti dopravního podniku také k pochybením nemohlo dojít,“ tvrdí zastupitelka.

Studio 6: Porušování zákonů v projektu Opencard (zdroj: ČT24)

Jana Ryšlinková, pražská zastupitelka:

„Jsem přesvědčená, že jde o zcela vypracovaný systém, za nímž stojí alespoň někteří politici, kteří o tom přinejmenším museli vědět, pokud to přímo není děláno na nějakou objednávku a samozřejmě to museli podpořit alespoň někteří úředníci, protože bez jejich spolupráce by to také nešlo udělat.“

První náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) se k trestnímu oznámení sice nestaví odmítavě, věří ale, že se zákony na magistrátu neporušovaly. „Ptal jsem se auditorů, jak na výboru kontrolním, tak finančním, jestli se domnívají, že výsledek jejich auditu zakládá podezření ze spáchání trestného činu, oni řekli, že zatím ne,“ uvedl.

Tři audity Opencard

Právě porušováním zákonů při uzavírání smluv nebo při zadávání veřejných zakázek se má zabývat v pořadí už třetí audit projektu Opencard, který minulý týden zadal společnosti Apogeo šéf kontrolního výboru zastupitelstva František Hoffman (KSČM). Výsledky má auditor předložit do 20. ledna. Kromě případných návrhů na vyvození trestní odpovědnosti pak podle Hoffmana členové kontrolního výboru doporučí i personální změny na magistrátu.

Ať už ale výsledky auditů budou jakékoli, bude hlavní město v projektu Opencard pokračovat i nadále. Přes ztrátovost systému a chyby v zakázce mluvčí magistrátu Jiří Wolf při jeho hodnocení nešetří chválou. Stále se prý jedná o ambiciózní projekt postavený na nejmodernějších technologiích v Evropě. „Zcela jistě názor hlavního města a radnice je takový, že se v tom procesu musí pokračovat. Na leden už jsou připraveny další aplikace, které pomůžou Pražanům, takže je to proces, který určitě bude pokračovat dál,“ uvedl Wolf.

Kvality projektu ostatně nepopírá ani Ryšlinková. „Souhlasím s tím, že je to výborný projekt, ale takhle se to dělá vždycky. Něco se dá psychologicky velmi dobře obhájit, ale je za tím vybudovaný tunel,“ vysvětlila.