Chudnoucí státy USA chtějí zrušit daňové výjimky pro charity

New York - Stále více států americké unie a místních samospráv kvůli svým tenčícím se rozpočtům zvažuje zrušení daňových výjimek pro charity a neziskové organizace. Podle zástupců těchto organizací jsou ale takové kroky krátkozraké, protože omezí rozsah služeb charity. Problémy americké ekonomiky navíc snížily i příjmy různých neziskovek. Zrušení výjimek by tak dále zkomplikovalo jejich už nyní nelehkou situaci, uvedl deník The New York Times (NYT). Zákonodárci státu Havaj přesto budou zakrátko posuzovat návrh, který by neziskové organizace podrobil zvláštní dani. Kansas zase chce, aby i charity musely odvádět daň z obratu.

Pensylvánie pro změnu hodlá neziskovým organizacím odebrat výjimku, díky které nemusely platit daň z nemovitostí. A město Minneapolis již loni na podzim rozhodlo, že i charity budou stejně jako občané a firmy přispívat na veřejné osvětlení.

I nadále ale budou ve většině případů osvobozené od daní církve. Všechny ostatní neziskové organizace, včetně soukromých škol, si zřejmě budou muset zvykat na nové podmínky. Zástupci států a měst přitom říkají, že nemají na výběr.

Podle neziskových organizací ale zrušení výjimek bude znamenat škrty v důležitých službách, které poskytují místo samospráv. Jde například o péči o duševně choré anebo nouzovou pěstounskou péči o děti, jež například dočasně přijdou o rodiče.

„Neziskové organizace v této ekonomice skomírají. Jejich příjmy klesly, poptávka po službách, které od nich místní a státní vlády očekávají, naopak značně vzrostla,“ uvedl výkonný ředitel Národní rady neziskových organizací Tim Delaney.

Neziskové organizace v USA

Ve Spojených státech podle údajů amerického Národního střediska pro statistiky o dobročinnosti loni bylo zhruba 1,6 milionu neziskových organizací, které mají daňové výjimky. Jde o téměř milion charit, zhruba 118 tisíc soukromých nadací a asi 450 tisíc dalších neziskových organizací, například obchodních komor či různých občanských sdružení.