SkyEurope po sobě nechaly přes 4,5 miliardy dluhů

Bratislava – Zkrachovalá letecká společnost SkyEurope Airlines po sobě zanechala dluh kolem 180 milionů eur, tedy zhruba 4,65 miliardy korun. Po dnešním prvním shromáždění věřitelů to řekl konkurzní správce podniku Ľubomír Bugáň. Hodnota majetku SkyEurope se v minulosti odhadovala na přibližně 5,7 milionu eur, nakonec ale může být údajně ještě nižší. Dnešní setkání otevřelo cestu ke zpeněžení majetku firmy, výtěžek ale nejspíš nepokryje náklady případného konkurzu.

SkyEurope přestala létat v loni v září. S dluhy se firma potýkala už od svého vzniku. V září vyhlásil soud na majetek aerolinek konkurz, v prosinci ho však zrušil. Majetek zkrachovalého podniku totiž nepokrýval náklady konkurzu, z nichž tvořily největší část nevyplacené mzdy a odstupné bývalých zaměstnanců. Protože rozhodnutí o zrušení konkurzu ještě není právoplatné, zákon podle správce zavazoval ke svolání shromáždění věřitelů.

„Od schůze věřitelů je možné zpeněžovat majetek patřící do konkurzní podstaty,“ uvedl Bugáň. Významnou část majetku přitom tvoří pohledávky vůči jiným podnikům. Náklady konkurzu by podle správce v současnosti činily zhruba pět miliard eur.

Část bývalých klientů SkyEurope se už ke svým penězům za neuskutečněné lety dostala. Cestujícím, kteří letenky zaplatili debetní nebo kreditní kartou, vracely peníze jejich banky.