ČSSD chce regulovat ceny energií a sáhnout státním podnikům na zisky

Praha – Ceny energií v Česku jsou přemrštěné, banky mají kartel a klienty zatěžují nepřiměřeně vysokými poplatky, na telekomunikačním trhu vládnou tři dominantní operátoři, kteří narušují tržní prostředí. S touto kritikou dnes přišli ústy svého předsedy Jiřího Paroubka sociální demokraté. Strana má na tyto „neduhy“ připravený lék, má jím být přísnější regulace. Ve všech zmíněných oborech již sice regulace existuje, sociální demokraté ji ovšem považují za nedostatečnou. ČSSD chce současně připravit nový zákon o státním podniku, který by umožnil využít zisků státních firem pro rozpočet. Zatím firmy své zisky dále investují.

Ceny energií, bankovní poplatky či ceny na telekomunikačním trhu chce ČSSD srazit na úroveň srovnatelnou s ostatními zeměmi Evropské unie. „České domácnosti tak dnes musí za elektřinu, plyn či vodné a stočné každý měsíc platit výrazně více, než je nutné a než za stejné produkty platí občané v drtivé většině západoevropských zemí,“ podotkl Paroubek.

Na ceny elektřiny již nyní přitom dohlíží Energetický regulační úřad. Ve vodárenství fungují jako cenový regulátor ministerstvo financí a ministerstvo zemědělství. Podle Paroubka však tyto instituce pracují špatně a ČSSD má v plánu obnovit jejich funkčnost.

Podobně se dívá i na regulaci finančního trhu. „Máme zde ministerstvo financí a Českou národní banku, které podle našeho názoru velmi nedostatečně vykonávají dohled nad českými bankami. Stačí příklad: Česká národní banka čtyřikrát po sobě snížila sazby. A jak se chovají komerční banky? Vůbec tuto reakci České národní banky nepromítly do svého rozhodování,“ prohlásil Paroubek.

V českém bankovnictví vládne kartel

„Dá se říci, že banky se tak úplně korektně nechovají. Bankovnictví se chová v zásadě jako kartel, banky mezi sebou nesoutěží, ale já věřím tomu, že se navzájem spíše pozorují, přizpůsobují své poplatky. Většina bank odvádí zisk do zahraničí,“ útočil na české banky předseda ČSSD.

Ze zisků státních firem se budou stavět domovy důchodců

Paroubkovi se nelíbí ani současné nakládání se zisky státních firem. Zatímco z akciových společností se státní účastí si podle ČSSD může stát nechat vyplatit dividendu, státní podniky si své zisky mohou ponechat. Podniky pak zisky kumulují, investují na finančních trzích a chovají se údajně jako banky.

Typickým příkladem jsou podle Paroubka Lesy ČR. „Jen u podniku Lesy ČR jsou peníze na účtech, které jsou disponibilní, v rozsahu asi 5,5 miliardy korun,“ uvedl Paroubek. A podobná situace podle něj panuje i v jiných podnicích. Kdyby stát vytvořil nástroj, jak peníze ze státních firem dostat do svého rozpočtu, přišel by si tak podle ČSSD zhruba na 10 miliard korun. Ty by pak mohl využít jinak.

„Ty peníze lze použít například na výstavbu domovů pro seniory. Druhá polovina té částky, mám představu, že by byla použita na komunální bytovou výstavbu – především na malé startovací byty,“ představil své plány Paroubek. Výstavba těchto domů a bytů by dala práci firmám, což by podle sociálních demokratů vygenerovalo zhruba 35 miliard korun hrubého domácího produktu. Státnímu rozpočtu by to přineslo na daních přes 13 miliard korun.

Doktor: Paroubek onemocněl obamománií

„Jen trochu s lítostí shledávám, že on trochu v reakci na reálný život navrhuje uplatňovat postupy, které svět spíše odmítá. Zatímco důvěra a obliba amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho návrhů regulovat téměř vše prudce klesá, Jiří Paroubek onemocněl obamománií,“ shledal poslanec a ekonomický expert ODS Michal Doktor.

Státní firmy deformují trh, proto z nich stát nemá nic

Občanští demokraté jsou dnešním vystoupením Jiřího Paroubka zděšeni. „Návrh regulovat soukromé sektory, již dávno privatizované prostředí, to je vyhlášený stav války,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT24 Doktor. K tomu, že stát nemůže nakládat se zisky státních firem, podle něj vede to, že tyto firmy svou podstatou deformují tržní prostředí.

„Kdyby řada těch firem, které Jiří Paroubek zmínil a které jsou v majetku státu, byla řádnými transparentními obchodními společnostmi, jako například ČEZ, tak má Česká republika, stát, daňoví poplatníci právo na to, aby dividendy, tedy podíl na zisku, byly součástí veřejných rozpočtů,“ podotkl Doktor, který je s šéfem sociálních demokratů za jedno v tom, že státních firem, z jejichž zisků nemá stát nic, je celá řada. Jako další příklad uvedl Budějovický Budvar.

Regulace se nelíbí ani zeleným, komunisté ji vítají

Přísnější regulace se příliš nezamlouvá ani zeleným. Poukazují na to, že ceny energií ani nejde v pravém slova smyslu regulovat, protože je ovlivňují zejména výrobní náklady. Na poplach volají také ekonomové. „Regulovat nebylo nikdy normální, vždycky to bylo ekonomické zvěrstvo,“ upozornil ekonom Vysoké školy ekonomické Miroslav Zajíček.

Naopak návrh sociálních demokratů vítají komunisté. „Sociální demokraté přicházejí s tématem, které našli u nás v materiálech, a když budou i oni pro to, tak budeme jenom rádi,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Přesné rysy plánu sociálních demokratů nejsou zatím známy. Jak přesně chtějí s cenami hýbat, zveřejní až v dubnu.