Průmysl v EU v lednu rekordně poskočil

Brusel – Průmyslová výroba v zemích eurozóny v lednu zaznamenala rekordní růst a výrazně lépe se po revizi dat vyvíjela i v prosinci. Výroba v lednu proti předchozímu měsíci vzrostla o 1,7 procenta, což je největší skok za posledních 20 let, tedy od ledna 1990, kdy se tyto údaje začaly sledovat. Průmysl v Evropské unii v lednu zrychlil meziměsíčně o 1,8 procenta. Taková data dnes přinesl Evropský statistický úřad (Eurostat). Ve srovnání s lednem loňského roku průmyslová výroba v eurozóně narostla o 1,4 procenta a v EU o 1,5 procenta. Největší nárůst zaznamenala Malta a Polsko, a to 14,3 procenta a 11 procent.

Průmyslová výroba v Česku meziročně rostla o 8 procent. „Český průmysl si vede lépe než většina zemí EU. Dokládají to i signály, jakými jsou vývoj zahraničního obchodu a nárůst zahraničních zakázek,“ komentuje výsledky mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Největší pokles, o 9,8 procenta, naopak hlásí Dánsko a Litva. Evropský průmysl se stále potýká s nedostatkem zakázek, i když jejich počet v poslední době narůstá. Velmi optimistické bylo ve svém očekávání Německo, jeho průmyslová výroba už se dostala z toho nejhoršího, a to by podle analytika ČSOB Petra Dufka právě mohlo být signálem, že se v příštích měsících dočkáme v celé eurozóně lepších výsledků.

Průmysl v EU v lednu rostl více, než se čekalo (zdroj: ČT24)

„Data jsou silnější, než se očekávalo,“ uvedl analytik Citigroup. „Je to dobrá zpráva po sérii relativně nižších než očekávaných dat o skutečné aktivitě, které z eurozóny zaznívaly v posledních několika měsících,“ dodal s tím, že to zřejmě povede k oživení hrubého domácího produktu.