Krize „neziskovkám“ ublížila, ale přinesla i nové šance

Praha – Současná hospodářská krize připravila podle odhadu Asociace nestátních neziskových organizací (ANNO) o práci až statisíce jejich zaměstnanců. Neziskovým společnostem však krize podle předsedy ANNO  Karla Schwarze poskytla i nový impulz k rozvoji. Obecně se však podle Schwarze systém financování neziskového sektoru uplynulých dvaceti let dostatečně nezmodernizoval a řada organizací zůstává závislá na nejistých dotacích od státu.

„Neziskové organizace zaměstnávají v době hojnosti až 300 tisíc lidí. V současném období krize je to kolem 80 tisíc,“ sdělil Schwarz na semináři o legislativě pro neziskové organizace v Senátu s tím, že krize vede k propouštění, ale ne přímo k likvidaci organizací. Přesné statistiky počtu neziskových organizací, které zkrachovaly, se podle Schwarze nevedou. Podle něj však krizi nepřežily jen ty, které měly již problémy dříve.

Předseda ANNO Karel Schwarz:

„Dokonce krizi vidím jako určitou příležitost. Mnohé organizace pomáhají lidem v nouzi a pomáhají nezaměstnaným. Mohou tak zakládat další programy a rozvíjet svoji práci.“

Vláda v únoru schválila nové zásady pro poskytování dotací. Organizace by o výsledcích dotačního řízení měly být informovány dříve než v minulosti a peníze by měly dostat na účet do konce března. Změnu navrhli zástupci neziskového sektoru na loňské schůzce s premiérem Janem Fischerem.

Neziskové organizace si dlouhodobě stěžují na nedokonalé právní prostředí upravující jejich činnost a nerovný přístup k financím na jejich provoz. Legislativa se však podle nich postupně zlepšuje, i když příliš pomalu. Lepší legislativní prostředí si neziskové organizace slibují zejména od přijetí připravovaného občanského zákoníku a norem, které na něj budou navazovat.