Banka Lehman Brothers prý používala účetní triky

New York – Americká banka Lehman Brothers Holdings byla svým bankrotem v září 2008 několik týdnů insolventní a používala účetní triky. Vyplývá to ze zprávy soudem jmenovaného vyšetřovatele Antona Valukase. Zpráva rovněž upozorňuje na pochybení bývalých vedoucích představitelů banky i její auditorské společnosti Ernst & Young.

Valukas, který vyšetřováním kolapsu firmy Lehman Brothers strávil více než rok, uvedl, že by mohly existovat důvody pro právní kroky proti bývalým šéfům banky. V několikastránkovém dokumentu také obviňuje auditorskou společnost Ernst & Young z toho, že prý údajně potvrzovala správnost účetnictví banky. Důvodem účetních manévrů bylo naoko vylepšit obrázek o hospodaření banky, která ve skutečnosti měla vážné problémy se špatnými úvěry.

Lehman Brothers byla nejstarší investiční bankou, která na Wall Street působila. Kolaps banky podle většiny analytiků znamenal zásadní zlom v tehdejším vývoji finanční krize. Ta se ze dne na den prudce zhoršila, zamrzly úvěrové trhy a propad mezinárodního obchodu uvrhl řadu zemí do hospodářské recese.