Eurozóna bude znovu jednat o pomoci zadluženému Řecku

Brusel - Ministři hospodářství a financí eurozóny se dnes budou znovu zabývat situací v silně zadluženém Řecku. Média v uplynulých dnech a týdnech spekulovala o konkrétní pomoci v řádech miliard eur nebo o konkrétním mechanismu pomoci. Tu však unijní smlouvy zakazují a schůzka může mít daleko obecnější závěr. Tamní vláda už přijala zpřísněná opatření, která mají srazit rekordní rozpočtový deficit.

Ministři by měli pouze zhodnotit řecká úsporná opatření, mezi něž patří mimo jiné zmrazení platů ve veřejné správě či nárůst některých daní. Evropská komise i členské státy EU podle dostupných informací považují opatření řecké vlády za dostatečná a měla by stačit, aby Řecko pro letošní rok naplnilo závazek snížit schodek rozpočtu o čtyři procenta HDP na 8,7 procenta HDP.

Podle agentury Reuters by se nicméně státy měly dohodnout na mechanismu pomoci Řecku, byť například Francie o dosažení kompromisu pochybuje. Samotné detaily mechanismu v současnosti připravuje Evropská komise. Podle Bruselu by případná pomoc neměla vést k porušení unijních smluv, které jí v případě států eurozóny zakazují.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)
Stávka v Řecku
Zdroj: ČT24