Ke státnímu dluhu loni přibylo 178 miliard, každý Čech už dluží 112 tisíc

Praha – O více než 178 miliard korun loni narostl státní dluh České republiky. Údaje za začátku ledna dnes potvrdilo ministerstvo financí. Česko už je tak v minusu přes 1,178 bilionu korun a na hlavu každého jednotlivého občana připadá dluh přes 112 tisíc. Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká hromaděním deficitů státního rozpočtu. Jeho financování obstarává stát vydáváním pokladničních poukázek, dluhopisů nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Růst loňského dluhu má na svědomí především obří emise, víc než dvousetmiliardová emise státních dluhopisů. S původními plány ministerstva financí, které původně počítalo se 125 miliardami, zatočila hospodářská recese. Necelých 55 miliard si pak vláda půjčila na zahraničních trzích. Vnitřní zadlužení státu se loni zvýšilo o 112,5 miliardy na necelých 927 miliard. Zahraniční dluh stoupl o 66 miliard na 251,5 miliardy korun.

David Marek, analytik Patria:

„Za rostoucím státním dluhem jsou především vysoké deficity. V poslední době jsou způsobeny jednak následky finanční krize, ale také dlouhodobě nezodpovědnou hospodářskou politikou.“

Letos si chce ministerstvo financí půjčit 280 miliard, v roce 2011 dalších 306 miliard a v roce 2012 dokonce téměř 313 miliard korun. Letošní hospodaření státu se přitom podle ministra financí Eduarda Janoty zatím vyvíjí podle plánu. Za celý rok by schodek rozpočtu neměl přesáhnout 163 miliard, přičemž v únoru byl stát v minusu 10,6 miliardy.

Jeden rekord za druhým

Zadlužení země přitom každým rokem dosahuje nových rekordů. Letos by tomu nemělo být jinak. „Bohužel ani letos nemůžeme očekávat, že by se trend nárůstu státního dluhu zastavil. Naopak. Opět se podstatně zvýší, a to o 170 miliard korun v závislosti na tom, jak dopadne hospodaření státu. Letos by to mohlo být víc než 40 procent HDP,“ uvedl Marek.

Eduard Janota
Zdroj: ČT24