Paroubek odtajnil svůj plán, jak zvýšit příjmy rozpočtu

Praha – Sociální demokraté dnes přiblížili nástroje, kterými hodlají snížit schodek státního rozpočtu a současně splnit své předvolební sliby. Na straně příjmů mohou opatření přinést až 41 miliard, na straně úspor dalších 29 miliard korun, uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda strany Jiří Paroubek. Svůj program pro květnové sněmovní volby schválila ČSSD v sobotu. Paroubek označil za přehnaný propočet dnešních Hospodářských novin, které vyčíslily, že ČSSD by na své sliby potřebovala jen letos 47 miliard korun.

„Ona to tak úplně není pravda,“ reagoval Paroubek s tím, že i kdyby to byla uvedená částka, pak by podle něj neměl být problém ji pokrýt například výnosy z rostoucí ekonomiky. Mezi nástroje k omezení rozpočtového schodku na straně příjmů patří například vyšší dividenda státem ovládané skupiny ČEZ, zvýšení daní na tabák a tvrdý alkohol nebo omezení úniků u pohonných hmot.

Na straně výdajů chtějí ušetřit téměř tři desítky miliard například aukčním zadáváním veřejných zakázek a prověřováním výdajů ministerstev. „To podstatné je přestat krást,“ zdůraznil několikrát během debaty na adresu zadávání veřejných zakázek.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Návrhy ČSSD na snížení rozpočtového schodku:

Obnova progresivního zdanění: + 5 miliard

Zvýšení daně z příjmu firem na 21 procent: + 10 miliard

Zvýšení dividendy ČEZ: + 10 miliard

Zvýšení daní na tabák a tvrdý alkohol: + 6 miliard

Omezení daňových úniků u pohonných hmot: + 10 miliard

Paroubek ví, kde se „flákají“ peníze

Paroubek také zopakoval, kde chce nalézt zdroje k podpoře hospodářského růstu v následujících čtyřech letech. O těchto stimulech hovořil už na sobotní programové konferenci strany. Kromě 750 miliard z evropských peněz chce zapojit desítky miliard z emisních povolenek nebo rezervy státních podniků. „Taky víme, že se fláká na účtech těchto podniků nějakých osm až deset miliard korun,“ tvrdí. Těmito penězi má v úmyslu rozhýbat například bytovou výstavbu.

Lídr strany také uvedl, že se chce v úterý setkat s premiérem Janem Fischerem. Chce od něj, aby jednotliví ministři nečerpali peníze navíc, které jsou poměrně vyčleněny až na období po volbách. Jak řekl, na některých ministerstvech panuje představa rozpustit některé rezervy, které vznikly odložením investičních akcí, a rozpustit je do jiných akcí. Chce proto požádat premiéra, aby tomu zamezil.

ČSSD odtajnila finance na volební kampaň

Sociální demokracie zároveň deklarovala, že dá na volební kampaň příspěvek z centrály ve výši 160 milionů korun s tím, že definitivní výše prostředků může být oznámena až po volbách. Součástí financování jsou i příspěvky krajských a okresních organizací sociální demokracie. „Nebudu se tajit tím, že příspěvky krajů a okresů mohou být logicky vyšší než příspěvky našeho hlavního soupeře ODS,“ připustil volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. „ČSSD získá za 23 senátorů v tomto funkčním období 124 milionů korun (ODS za tři senátory 16 milionů), za 280 krajských zastupitelů získá 280 milionů korun (ODS za 18 krajských zastupitelů 180 milionů),“ dále vysvětloval.

  • Fondy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1497/149628.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1482/148185.jpg