Vláda dala zelenou jednoduššímu čerpání evropských dotací

Praha - Budoucnost má být ve znamení jednoduššího získávání evropských dotací. Vláda totiž dnes schválila návrh, který má usnadnit čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Informaci potvrdil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška po jednání kabinetu. Podle něj se má zjednodušení administrace týkat schvalovacích procedur, finančního plánování a řízení, kontrolní činnosti a řešení nesrovnalostí.

„Navrhované změny by měly výrazně zjednodušit proces čerpání peněz z fondů EU a odbourají některé dosud zbytečně složité mechanismy,“ prohlásil Vondruška. Vláda tak slibuje žadatelům o evropské dotace méně razítek a svižnější vyřizování.

Budou zřejmě povoleny i toky mezi jednotlivými operačními programy

Ministr již dříve připustil, že v budoucnosti se můžou přesunout také peníze mezi jednotlivými operačními programy. Dotace z oblastí, které dosud v čerpání příliš úspěšné nejsou, by tak umožnily plnit jiné priority.

Podle Jana Vitáska, šéfredaktora portálu o EU Euractiv.cz vadí žadatelům nyní při vyřizování žádostí o dotace především překážky byrokratického rázu: „Jsou tam požadovány často i věci, které nejsou potřeba.“

Souhlasí s ním i ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl: „V ČR máme strašně moc Operačních programů, nikdo se v tom moc nevyzná, protože jsou strašně administrativně náročné.“

Příkladem jsou Heřmanice na Frýdlantsku. Loni zde začali opravovat silnici, kterou měl zaplatit Brusel. Ovšem jednalo se o zpětné financování, takže obec si musela vzít úvěr. Obrat nastal ve chvíli, kdy banka úvěr odřekla až při provádění stavby.

Zkrácení lhůty pro schválování

Nyní se posouvá hranice pro projekty, které bylo nutno nechat schvalovat ministerstvem financí, a to ze 100 na 500 milionů. Podle Vondrušky to znamená výrazné zkrácení lhůt na schvalování.

Stát bude navíc vykrývat pohyby v kurzu koruny k euru. Vyúčtování dotací už nebude muset být tak podrobné a dotace se budou proplácet celý rok, tedy bez dvoutýdenních přestávek v každém čtvrtletí jako tomu bylo doposud. „V průběhu příštího měsíce bude mít vláda na stole další materiál, který se bude týkat finančního řízení evropských fondů,“ dodal Vondruška.

V nynějším rozpočtovém období 2007 až 2013 lze do české pokladny získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur (zhruba 700 miliard korun).

  • Evropská komise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1010/100980.jpg
  • Dotace z EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1501/150037.jpg