Německý Telekom povolává do svého vedení ženy – bude jich třetina

Berlín - Německý telekomunikační gigant Deutsche Telekom povolává do vedení firmy ženy. Do roku 2015 jich chce mít v nejvyšším a středním managementu nejméně 30 procent. To je více než dvojnásobek proti stávající praxi. Údaje z roku 2008 totiž hovoří o třinácti procentech žen na manažerských pozicích. Podle generálního ředitele Reného Obermanna bude firma s vyšším podílem žen ve vedení fungovat lépe.

„Je to věc sociální spravedlnosti a zásadní nezbytnost pro náš úspěch,“ uvedl Obermann. K naplnění limitu chce Deutsche Telekom přizpůsobit najímání nových lidí a využije i programy pro rozvoj manažerských schopností. Telekom proto také rozšiřuje systém podpory pro zaměstnance s dětmi, možnosti péče o děti i pracovní dobu vstřícnou pro lidi s dětmi.

Společnost nezastírá, že se zároveň jedná o pragmatický tah. Ženy dnes v Německu totiž představují 60 procent absolventů vysokých škol.

Události, komentáře o kvótách pro zaměstnávání žen (zdroj: ČT24)

Německou ministryni pro rodinu, seniory, ženy a mládež Kristinu Schröderovou dobrovolný krok největší německé telekomunikační společnosti potěšil. Naznačila však, že německá vláda pravého středu nemá zájem ošetřit situaci zákonem. „Právně předepsaná kvóta pro ženy v dozorčích radách musí být opravdu poslední možností,“ uvedla ministryně. Dodala, že vláda bude podnikovou sféru podporovat a bude požadovat pouze nezbytné změny, aby měla její podporu.

V legislativních krocích, které upravují kulturu managementu, bylo v Evropě první Norsko. Limit pro minimální podíl žen ve vedení stanovilo na 40 procent. Podmínka se týká státních firem a podniků, s jejichž akciemi se obchoduje na burze. Po Norsku přišlo s podobnou právní úpravou Španělsko.