Čeští developeři se v Cannes bijou o přízeň investorů

Cannes – Ve francouzském městě Cannes na Azurovém pobřeží dnes začíná 21. ročník realitního veletrhu MIPIM. Tentokrát ho tedy nezaplaví herci a světové celebrity, ale vystavovatelé nemovitostí. Ani Češi nebudou na veletrhu chybět, zúčastní se ho asi dvě stovky českých developerů, realitních agentů, finančníků či architektů. O investory budou na veletrhu již tradičně bojovat Praha, Brno a Ostrava. Letos se k nim se svou expozicí připojí taky Středočeský a Jihomoravský kraj.

Česko se pokusí případné zájemce nalákat na rozvíjející se průmyslové zóny a opuštěná území, jinak také nazývané brownfieldy. Ale i přehlídka chystaných lázeňských a rekreačních projektů bude početná. V této oblasti bude nejaktivnější jižní Morava s rozsáhlými areály v Lednici.

Naopak hlavní město Praha se na letošním ročníku soustředí na prezentaci nového územního plánu, zatímco Středočeši se zaměří na zanedbaná místa, jako jsou bývalé vojenské výcvikové prostory Ralsko, areály bývalého cukrovaru v Cerhenicích a někdejšího hutního závodu Poldi Kladno.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Ostrava se chce stát Evropským hlavním městem kultury

Brownfieldy tvoří taky nedílnou část ostravského stánku. Moravskoslezská metropole se chce letos ukázat v tom nejlepším světle, a to kvůli kandidatuře na titul Evropského hlavního města kultury v roce 2015.