Senát dal vládě zelenou na vydání dluhopisů za rekordních 167 miliard

Praha – Vláda má od Senátu zelenou na vydání dodatečných dluhopisů za 14 miliard korun na krytí schodku loňského rozpočtu a za dalších 153 miliard na krytí toho letošního. Loňský rozpočet měl původně dosáhnout 38 miliard korun, ale hospodářská recese zapříčinila podstatné výpadky příjmů a schodek se tak zvýšil na 192 miliard korun. Letošní schodek bude o 10 miliard vyšší než dluhopisy, které ho mají krýt. Nově vydané dluhopisy zvýší dluh České republiky na bezmála 1,4 bilionu korun. Jen na úrocích přijde státní kasa o 65 miliard korun, to je pro představu roční rozpočet ministerstva dopravy. Návrh musí ještě posoudit prezident.

Vydání dluhopisů předcházely spory o to, kdo Česko zadlužil

Peníze z těchto dluhopisů potřebuje ministr financí Eduard Janota „formálně zaúčtovat do státního závěrečného účtu za rok 2009“. V závěru loňského roku je totiž musel použít k zákony stanoveným výdajům na důchody, politiku nezaměstnanosti, nemocenské dávky a na závazky z dluhové služby.

Senát schválil rekordní úpis dluhopisů (zdroj: ČT24)

O schválení vydání dluhopisů se rozhodlo až po dvouhodinové debatě o tom, kdo za rozpočtové schodky státu může. „Ta debata byla velmi obšírná, řešila vlastně celou historii od transformace naší ekonomiky až po různé politické či jiné rozhodnutí, ať už dobré, komplikované či špatné,“ uvedl na toto téma Janota. Pro zákon nakonec hlasovalo 61 ze 70 přítomných senátorů. Proti byl například Luděk Sefzig z ODS s tím, že se nechce podílet na dalším zadlužování svých dětí. 

Ministr financí Eduard Janota o vydávání dluhopisů

„To je jasný signál pro investory, že má Česká republika jasnou představu a jasné priority v řešení závazků té dluhové služby.“

„Kdybychom všichni vyjádřili svůj protest nad zadlužováním země tím, že to neschválíme, tak skutečně jediný efekt by to mělo ten, že kromě například nevyplacených důchodů by nemohly být vyplaceny ani ty zaměstnanecké benefity, které jste si tady odhlasovali minulý týden,“ namítl další senátor ODS Jiří Nedoma.

Senátoři navrhli splácení dluhu pomocí zavedení daně z dluhu. Janota ale takové řešení odmítá. Zastavit zadlužování lze podle jeho názoru jen při sestavení vyrovnaného státního rozpočtu. Jiní občanští demokraté jako opatření proti dalšímu zadlužování navrhli zákon o vyrovnaném státním rozpočtu či stanovení takzvané dluhové brzdy, tedy stropu pro zadlužování.