Zisky kin táhnul Avatar

Praha – Tuzemská kina v lednu zejména díky filmovému megahitu Avatar vykázala druhé nejvyšší měsíční tržby v historii a v jejich pokladnách skončilo 147,9 milionu korun. Vyšší tržby měla kina pouze loni v červenci, kdy si na účet připsala rekordních 155,5 milionu korun. Při srovnání s předchozími lednovými tržbami kin pak byly ty letošní nejvyšší. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila Unie filmových distributorů.

Do tuzemských kin letos v lednu zavítalo 1,152 milionu diváků, kterých bylo ve srovnání s loňským lednem o 152 tisíc více. Za vstupné diváci letos v lednu utratili o padesát milionů korun více. Za vyšší lednové tržby kina vděčí nejen lepší návštěvnosti, ale také dražšímu vstupnému. Zatímco loni v lednu průměrné vstupné do kin činilo 98 korun, tak letos vyskočilo na rekordních 128,4 koruny.  

Tahounem růstu návštěvnosti i tržeb tuzemských kin je od své premiéry 17. prosince snímek Avatar režiséra Jamese Camerona, který měl v závěru ledna na kontě celkem přes 866 tisíc diváků a tržby ve výši 140 milionů korun. Zhruba polovina diváků přišla na tuto trojrozměrnou filmovou sci-fi v prosinci.

Česká kina už loni navzdory hospodářské krizi vykázala rekordní tržby 1,251 miliardy korun, které kvůli vyššímu vstupnému meziročně vzrostly o 31 milionů korun. Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají v posledních letech multikina, v jejichž pokladnách loni skončilo 87 procent tržeb kin. Na celkové návštěvnosti se multikina podílela 70 procenty.

Avatar
Zdroj: ČT24/Bontonfilm