Toyota zvažuje opravu 1,2 milionu vozů Corolla a Matrix

Detroit - Nad způsobem, jak opravit téměř 1,2 milionu vozů Corolla a Matrix, kterým hrozí zhasínání motoru kvůli vadám v elektronickém systému, nyní přemýšlí japonská automobilka Toyota Motor. Společnost se takto vyjádřila v dopise americkému Národnímu úřadu pro bezpečnost silniční dopravy (NHTSA). „Toyota se nedomnívá, že tato údajná závada představuje nepřiměřené riziko pro automobilovou bezpečnost,“ upozornila společnost. NHTSA oznámil, že obdržel 26 stížností na zhasínání motorů ve vozech Corolla a Matrix.

Automobilka již byla nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů automobilů kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Firma čelí v USA kritice, že se svoláváním automobilů začala příliš pozdě a že při něm postupuje příliš pomalu. Americké úřady již celou záležitost prošetřují.

Stížnosti amerických majitelů toyot

Navíc někteří majitelé toyot si stěžují, že problémy s nechtěným zrychlováním jejich vozů přetrvávají i po provedení opravy. Počet těchto stížností už v USA přesáhl stovku. Ovšem podle Toyoty jsou opravy dostatečné.

Prezident společnosti Akio Toyoda v rozhovoru pro dnešní vydání japonského listu Nikkei připustil, že příprava pracovníků v oblasti kontroly kvality zaostala za rychlým růstem podniku.

V současnosti drží Toyota příčku největší automobilky na světě. Svou vedoucí pozici si firma vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Rozsáhlá svolávání automobilů k opravě však mají negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.