Asijský tygr bude soudit zaměstnance Rio Tinto

Praha – Čtyři zaměstnanci nadnárodního těžebního gigantu Rio Tinto stanou příští týden před čínským soudem. Informovala o tom australská vláda. Asijská velmoc jednoho Australana a tři Číňany loni zadržela kvůli podezření z krádeže obchodních tajemství a úplatkářství. Až sedm let za obchodní špionáž a do dvaceti let kvůli podezření z korupce – takové tresty hrozí obžalovaným. Australané nejspíš ani nebudou mít na některá soudní jednání přístup.

„Byl jsem zklamaný, když čínské úřady naznačily, že australské úřady nebudou přítomni. Požádali jsme čínské autority, aby to zvážily,“ řekl australský ministr zahraničí Stephen Smith. Čtveřice údajně podplácela manažery z čínských oceláren. Získat tím měla citlivé údaje o odvětví, které tamní vláda považuje za tajné. Jenže podezření od Číňanů přišlo po tom, co firma zrušila plány na spojení s čínským rivalem Chinalco za desítky miliard dolarů. Společnost Rio Tinto se za zaměstnance postavila.

Australsko-čínské vztahy jsou teď napjaté a Austrálie varovala Čínu před ekonomickými dozvuky. „Rio Tinto je komerční případ a neměl by být politizován. Má to negativní dopad na vzájemné vztahy,“ vzkázal mluvčí čínského ministra zahraničí Čchin Kang. Mezi byznysmeny nejdřív zavládlo kvůli zhoršeným vztahům obou zemí znepokojení. Dramatický dopad na zahraniční investice v Číně ale nejspíš kauza mít nebude.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

„Někteří investoři se možná rozhodnou v Číně neinvestovat, ale to bude mít minimální následky. Bude to ale stát právníky, čas a lidé budou asi víc obezřetnější, co se týče nakládání s informacemi o čínském trhu,“ vysvětluje Stephen Joske z Economist Intelligence Unit. Pro Austrálii je Čína největším obchodním partnerem. Předloni do asijského tygra vyvezla železnou rudu za 15 miliard dolarů. To je víc než čtyřicet procent celého čínského dovozu této suroviny.