Benzina: Škody z podvodů s benzinem jsou vyšší, než se odhadovalo

Praha - Obchod s nezdaněnou naftou a benzinem způsobuje státu vážnější škody, než dosud úřady odhadovaly. Vyplývá to z půlroční analýzy společnosti Benzina, která analýzu připravila pro úředníky a poslance. Podle propočtů může jít ročně až o osm miliard korun. Statistiky navíc potvrzují, že nezdaněný benzin se vozí kromě z Rakouska také z Německa a Polska. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Lidé z Benziny, která je největším prodejcem paliv v zemi a která kvůli černému trhu tratí, pracovali na analýze půl roku. „Zjistili jsme, že jen při policií loni odhalených černých dovozech z rakouského Lince přišel stát jen za sedm měsíců o sumu až 3,5 miliardy,“ cituje deník generálního ředitele Benziny Martina Durčáka. Na trhu se údajně pohybuje kolem tři sta milionů litrů nezdaněných paliv, tedy zhruba čtyři procenta spotřeby.

Nárůstem podvodů se od loňska zabývá meziresortní skupina, která za účasti petrolejářů, celníků, policie a ministerstev připravuje nejnutnější opatření. Například chce prosadit jiný způsob výběru daně, než je obvyklé v EU, nebo povinnou registraci obchodníků s palivy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo novelu příslušného zákona

Ministerstvo průmyslu a obchodu prý zpracovalo materiál, který má dohled nad obchodováním s pohonnými hmotami zpřísnit. Počítá s tím připravená novela zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích, kterou ministerstvo vypracovalo kvůli nové evropské směrnici.

Novela zákona zavádí povinnou registraci osob, které obchodují s pohonnými hmotami, u celních úřadů. Tato povinnost by se ovšem netýkala čerpacích stanic, které už nyní eviduje MPO. Stát díky tomu podle MPO získá lepší kontrolu nad obchodováním s těmito palivy a snáze zabrání daňovým únikům. Návrh je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.